Luknja se je pojavila blizu mesta Tierra Amarilla. Foto: Reuters
Luknja se je pojavila blizu mesta Tierra Amarilla. Foto: Reuters

Skrivnostna luknja se je pojavila v severnem okrožju Candelaria približno 660 kilometrov od prestolnice Santiago v bližini rudnika v večinski lasti kanadske družbe Lundin. Po odkritju luknje je čilski regulator Sernageomin ustavil delovanje rudnika.

Najprej je luknja, na dnu katere je bila voda, v premeru merila 25 metrov, do zdaj pa se je razširila že na 36,5 metra.

"Šli bomo do konca in ne bomo samo oglobili, ampak tudi sankcionirali," je napovedala ministrica za rudarjenje Marcela Hernando in pojasnila, da so globe običajno zanemarljive, zato mora biti kazen kot svarilo vsem rudarskim družbam.

Čilske oblasti še niso predstavile izsledkov preiskave o vzrokih za nastanek luknje. Ministrica Marcela Hernando je povedala, da kljub inšpekcijskemu nadzoru na prizorišču preiskovalcem ni uspelo dokazati čezmernega izkoriščanja rudnika, kar po njenih besedah pomeni, da bi bilo morda treba prevetriti inšpekcijske preglede.

Iz kanadske rudarske družbe so sporočili, da so prijavili vsa dela v rudniku in oblasti seznanili tudi s čezmernim izkoriščanjem, ki ga je omenila ministrica, a do zdaj ni bila ugotovljena neposredna povezava med rudnikom in luknjo.

Kot so še sporočili iz Lundina, se tehtajo različni mogoči vzroki za nastanek luknje, med drugim tudi neobičajno veliko padavin, ki so jih imeli v juliju, kar je po njihovih trditvah pomemben dejavnik.