Trump prepričljivo vodi v anketah za republikanskega predsedniškega kandidata. Foto: Reuters
Trump prepričljivo vodi v anketah za republikanskega predsedniškega kandidata. Foto: Reuters

Vrhovni sodniki so privolili, da bodo prisluhnili Trumpovi pritožbi in o njej odločali februarja, njihova odločitev pa bo veljala za vse zvezne države.

Trumpova pritožba se nanaša na sodbo vrhovnega sodišča v Koloradu, ki je 19. decembra s štirimi glasovi proti trem sklenilo, da nekdanji predsednik v tej zvezni državi ne bo mogel nastopiti na volitvah republikanske stranke, ki bo 5. marca izbirala svojega predsedniškega kandidata, zaradi pozivanja svojih privržencev k napadu na kongres 6. januarja 2021.

Večina vrhovnih sodnikov v Koloradu je sklenila, da je Trump sodeloval v vstaji proti državi in zato ne more biti izvoljen na položaj, ker to vstajnikom prepoveduje 14. amandma k zvezni ustavi ZDA. Sodišče je zavrnilo Trumpovo sklicevanje na svobodo govora in ugotovilo, da njegovo spodbujanje k uporu ni zaščiteno s prvim amandmajem k ustavi.

Kot piše Reuters, se je vrhovno sodišče ZDA primera lotilo nenavadno hitro, saj so Trumpovi odvetniki pritožbo vložili v sredo in ob tem zapisali, da lahko o primernosti kandidatov za predsednika ZDA odloča le kongres in ne državna sodišča.

Sorodna novica Biden ob tretji obletnici vdora v Kapitol ostro nad Trumpa: Odloča se o demokraciji

Poleg Kolorada je tudi zvezna država Maine sprejela odločitev, da Trumpu onemogoči uvrstitev na glasovnice za volitve predsedniškega kandidata republikanske stranke. Pritožbe proti Trumpu na podlagi 14. člena ustave so bile vložene tudi v več drugih zveznih državah, medtem ko sta sodišči v Minnesoti in Michiganu nedavno odločili, da Trump v teh dveh zveznih državah lahko ostane kandidat.

Številni republikanci so diskvalifikacijo Trumpa obsodili kot vmešavanje v volitve, medtem ko zagovorniki onemogočanja kandidature menijo, da ustavna odgovornost nekdanjega predsednika za upor podpira demokratična načela.

Iowa začenja volilno leto

Ameriško volilno leto se bo začelo 15. januarja s strankarskimi volitvami v Iowi, kjer pa se, kot poroča dopisnik RTV Slovenija iz Washingtona Andrej Stopar, prelamlja tradicija strankarskih volilnih zborov, ki jo tokrat spoštujejo le republikanci.

Trump med deljenjem avtogramov na zborovanju v Iowi. Foto: Reuters
Trump med deljenjem avtogramov na zborovanju v Iowi. Foto: Reuters

Od začetka 70. let prejšnjega stoletja namreč prve strankarske volitve za predsedniško nominacijo potekajo Iowi in njihovi rezultati veljajo za napoved volilnega izida. A demokrati so se letos odločili za spremembo in bodo letos v tej zvezni državi volili po pošti, izide pa objavili šele na super torek 5. marca.

Po poročanju Stoparja Trump pri svoji pritožbi na vrhovnem sodišču računa na konservativno večino, ki naj bi bila po njegovih besedah poštena in nepristranska, da bo zavrnila interpretacijo 14. ustavno določilo. V nasprotnem primeru naj bi bilo z Ameriko konec.

"Smo narod v zatonu. Narod, ki je izgubil samozavest. Resnično. Žalostno je to slišati. Mislim, da smo izgubili samozavest in željo po moči, svojo moč. Leto 2024 je naša zadnja bitka. Če jo bomo izgubili, bomo izgubili državo," je nekdanji predsednik dejal privržencem na zborovanju v Iowi.

Tožilstvo od Trumpa zahteva 370 milijonov dolarjev

Državno tožilstvo v New Yorku v okviru civilnega procesa zaradi poslovnih prevar od nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa zahteva plačilo 370 milijonov dolarjev. Ta številka je bistveno višja od sprva zahtevanih 250 milijonov dolarjev, tožilstvo pa zahteva tudi dosmrtno prepoved delovanja v nepremičninski industriji v državi New York.