Kanadski premier Justin Trudeau je izrazil podporo kanadski muslimanski skupnosti. V državi ni prostora za islamofobijo, je dejal. Foto: Reuters
Kanadski premier Justin Trudeau je izrazil podporo kanadski muslimanski skupnosti. V državi ni prostora za islamofobijo, je dejal. Foto: Reuters

"Menimo, da je bilo to namerno dejanje in da so bile žrtve tega grozljivega incidenta tarče," je sporočila policija v mestu London v Ontariu. "Menimo, da so bile žrtve tarče zaradi islamske vere," so dodali.

20-letni storilec se je s poltovornjakom zaletel v pet ljudi, nato pa je pobegnil. Policija ga je aretirala na parkirišču bližnjega nakupovalnega centra. Grozijo mu štiri obtožbe naklepnega umora in ena obtožba poskusa umora, poroča nemški portal Deutsche Welle.

Policija se posvetuje s tožilstvom glede morebitne vložitve obtožnice o terorizmu.

Ubiti so bili 74-letna ženska, 46-letni moški, 44-letna ženska in 15-letno dekle. Devetletni fant je hudo poškodovan, a naj bi preživel. Družina je prosila, naj se njihova imena ne objavijo. Prijateljica družine je dejala, da so bile žrtve babica, oče, mati in hči.

Družina se je priselila iz Pakistana pred 14 leti. Med napadom so bili na sprehodu, kakor so hodili vsak dan.

Župan Londona Ed Holder je dejal, da je bil incident "dejanje množičnega umora, storjenega zoper muslimane, kar izvira iz neopisljivega sovraštva". Temu "dejanju islamofobije" morajo slediti "dejanja sočutja", je dejal. V Londonu med več kot 400.000 prebivalci živi od 30.000 do 40.000 muslimanov, je še spomnil župan.

Trudeau: Šlo je za teroristični napad

Kanadski premier Justin Trudeau je dejal, da je šlo za teroristični napad. "Ta poboj ni bil nesreča. To je bil teroristični napad v srcu ene od naših skupnosti, ki ga je spodbudilo sovraštvo," je Trudeau izjavil na seji kanadskega parlamenta.