Francoske oblasti več mošej obtožujejo separatizma. Foto: Reuters
Francoske oblasti več mošej obtožujejo separatizma. Foto: Reuters

Teh 76 mošej vlada sumi "separatizma", poroča Al Džazira. Notranji minister Gerald Darmanin je še dejal, da so iz države izgnali 66 priseljencev brez ustreznih dokumentov, osumljenih "radikalizacije".

Francoska vlada že nekaj časa pripravlja zakonodajo proti radikalnemu islamizmu. O njej bodo po napovedih razpravljali prihodnji teden. Predlog zakona med drugim poziva k ukrepom za zmanjšanje šolanja na domu in postopni izločitvi imamov, ki so se šolali v tujini.

Francoski predsednik Emmanuel Macron se zavzema za boj proti radikalnemu islamizmu tam, kjer se z njim lahko srečajo ranljivi mladi, v radikalnih mošejah, na ulici in na spletu.

V zadnjih mesecih so Francijo znova prizadeli teroristični napadi islamskih skrajnežev. Sredi oktobra je državo pretreslo obglavljenje francoskega učitelja zaradi karikatur islamskega preroka Mohameda. Konec oktobra pa je v Nici priseljenec iz Tunizije v cerkvi ubil tri ljudi.

V začetku oktobra je Macron islam opisal kot religijo "v krizi" po vsem svetu, kar je razburilo muslimane v Franciji in drugje. V Franciji živi največja muslimanska skupnost v Evropi, številni muslimani pa se bojijo, da bodo žrtve kolektivnega kaznovanja zaradi nedavnih napadov.