Protestniki so avtonomno območje poimenovali Chaz, kar je kratica za Capitol Hill Autonomous Zone. Foto: Reuters
Protestniki so avtonomno območje poimenovali Chaz, kar je kratica za Capitol Hill Autonomous Zone. Foto: Reuters

Na tem območju se že nekaj dni zbirajo protestniki, ki zahtevajo ukinitev policije. Protesti potekajo mirno, saj tam ni policistov, ki so svojo postajo zapustili na višku protestov proti policijskemu nasilju zaradi smrti Georgea Floyda v Minneapolisu. Skrb pa vzbujajo poročila o oboroženih posameznikih, ki na barikadah od ljudi zahtevajo identifikacijo oziroma dokaz o bivališču, preden jim dovolijo, da odidejo domov. Televizija Fox News je poročala, da slišijo "anekdote" o tem, da oboroženi posamezniki v tem območju izsiljujejo lastnike podjetij in lokalov za posebno takso.

Protestniki v delu Seattla razglasili avtonomno območje brez policije

Mestne oblasti so policistom ukazale, naj se držijo stran, razen v primeru klica na nujno številko, česar pa doslej še ni bilo. Vmes pa se pripravljajo na pogajanja s t. i. avtonomisti. Policija nima zakonske podlage za posredovanje proti oboroženim posameznikom, saj v državi Washington velja zakon, ki dovoljuje odkrito nošenje strelnega orožja.

Trump: Grde anarhiste je treba nemudoma ustaviti

A v spor se je vpletel tudi predsednik Trump, ki je v sredo tvitnil, da zahteva zakon in red, ker so Seattle preplavili "domači teroristi", ki jih po njegovem mnenju vodijo radikalno levi demokrati. V četrtek pa je objavil tvit z zahtevo demokratskemu predsedniškemu kandidatu Josephu Bidnu, naj pove "svojim levičarskim šefom", da se umaknejo.

Zagrozil je tudi guvernerju Washingtona Jayu Insleeju in županji Seattla Jenny Durkan, naj prevzameta nadzor ali pa bo za to poskrbel sam. "Iz radikalno levega guvernerja Insleeja in županje se delajo norca na način, kot ga naša velika država še ni doživela. Takoj ponovno prevzemite nadzor nad mestom. Če ga ne boste, ga bom jaz. To ni igra. Grde anarhiste je treba nemudoma ustaviti. Ukrepajte nemudoma," je zapisal Trump. Dodal je: "Teh stvari v Seattlu ne bomo dovolili. Če bomo morali vstopiti, pač bomo. A naj za to poskrbi guverner, ima odlične pripadnike nacionalne garde. Zadevo je treba rešiti, na kakršen koli način že. Ti ljudje ne bodo okupirali velikega dela tega čudovitega mesta."

Trump je napovedal izvršni ukaz, s katerim naj bi policijo pozval, da se drži obstoječih standardov glede uporabe sile. Floyda ni omenil, rasizem v ZDA mimogrede, priznal je tudi, da je med policisti v ZDA nekaj
Trump je napovedal izvršni ukaz, s katerim naj bi policijo pozval, da se drži obstoječih standardov glede uporabe sile. Floyda ni omenil, rasizem v ZDA mimogrede, priznal je tudi, da je med policisti v ZDA nekaj "gnilih jabolk". Napovedal je odpravo rasnih razlik v ZDA z gospodarskim razvojem in obljubil, da bo povečal vlaganja v območja, kjer živijo temnopolti. Foto: Reuters

Inslee je Trumpu na Twitterju odgovoril, da se človek, ki ni sposoben vladanja, nima kaj vpletati v zadeve Washingtona. "Nehaj tvitati," je tvitnil guverner.

Županja Jenny Durkan je bila še bolj neposredna. "Zavaruj nas. Vrni se v svoj bunker," je tvitnila županja v spomin na čas, ko se je Trump pred protesti zatekel v bunker Bele hiše, kar je pozneje pojasnil kot inšpekcijo. Durkanova je zato pojasnila, da bi bilo neustavno in nezakonito, če bi Trump nad protestnike v Seattlu poslal vojaške sile. "Ne obstaja neposredna grožnja za vdor v Seattle," je dodala demokratska županja.

V Chicagu izbruhnil škandal zaradi lenih policistov v času protestov

Županja Chicaga Lori Lightfoot in kongresnik Bobby Rush pa sta v četrtek prikazala videoposnetek 13 policistov, ki so v času protestov konec maja vlomili v kongresnikovo pisarno in tam poležavali, medtem ko so v okolici divjali vandali in uničevali lastnino. "Potekalo je ropanje, zgradbe so gorele, policisti so se borili z nepridipravi, tile pa so poležavali v kongresnikovi pisarni. Težko si je predstavljati večje pomanjkanje spoštovanja. Poglejte tega. Spi na kongresnikovem kavču," je posnetek komentirala županja, ki je pozvala policiste, naj se sami javijo in sprejmejo kazen, saj jih bodo tako ali tako našli.

"Celo tako nesramni so bili, da so si kuhali kavo in delali pokovko ‒ mojo pokovko v moji mikrovalovki, medtem ko so v neposredni bližini roparji uničevali lokale," je bil ogorčen Rush, ki ima pisarno v revnem južnem delu Chicaga v trgovskem centru, ki so ga nasilneži med protesti proti policijskemu nasilju konec maja izropali.

Američani podpirajo reformo policije

Velika večina Američanov sicer podpira korenito reformo policije in zahtevo po nošenju telesnih kamer, kaže zadnja anketa agencije Reuters in inštituta Ipsos. Za reforme so večinsko tudi republikanski volivci.

Bodo protesti v ZDA prinesli policijsko reformo?

Kongresni demokrati so v postopek vložili predlog zakona o reformah. Okrog 82 odstotkov Američanov želi prepoved davljenja, 83 odstotkov jih želi konec rasnega profiliranja. Oboje si želi kar 70 odstotkov republikancev, je pokazala raziskava. Okrog 92 odstotkov vprašanih želi, da policisti nosijo osebne oziroma telesne kamere, 89 odstotkov jih želi, da se policisti med postopkom identificirajo in navedejo razlog za postopek, 91 odstotkov pa želi ob sumu kršitve zakonov neodvisno preiskavo policije. Okrog 75 odstotkov Američanov želi možnost vlaganja civilnih tožb proti policistom, med njimi je 60 odstotkov republikancev.

Večina Američanov prav tako podpira zmanjšanje porabe za policijo, ne pa tudi popolne razpustitve policije. Slednje podpira 39 odstotkov vprašanih. Okrog 76 odstotkov vprašanih podpira, da bi del sredstev, namenjenih policiji, usmerili v boljše urjenje, lokalne programe pomoči brezdomcem, pomoč za duševno zdravje in pomoč pri nasilju v družini.

Trump pozive k ukinitvi policije zavrača, označil jih je kot "skrajni predlog".

Odstranjevanje rasističnih simbolov

Iz parka v Houstonu bodo umaknili dva kipa vojakov konfederacije, v Minneapolisu so porušili spomenik Krištofu Kolumbu, v Richmondu so podrli spomenik predsedniku konfederacije Jeffersonu Davisu in tega bodo umaknili tudi iz rotunde kongresa v Kentuckyju.

V New Yorku demokrati zahtevajo, naj Pentagon preimenuje dve ulici v oporišču Fort Hamilton v Brooklynu, ki nosita ime po dveh južnjaških generalih. Župan Bill de Blasio poudarja, da se v današnjem času ne bi smelo nič imenovati po Robertu Leeju, vojaškem poveljniku konfederacije.