Roger Stone je dolgoletni politični svetovalec Donalda Trumpa. Foto: Reuters
Roger Stone je dolgoletni politični svetovalec Donalda Trumpa. Foto: Reuters

Obtožnico proti Stonu sestavlja sedem točk, od tega je v petih obtožen lažnih izjav. Obtožbe so povezane z domnevnimi vdori ruskih hekerjev v elektronsko pošto demokratske stranke, katere vsebino je v času kampanje objavil Wikileaks.

Tožilstvo političnega stratega Stona obtožuje, da je po naročilu "visokega uradnika Trumpove kampanje" skušal od Wikileaksa pridobiti ukradeno pošto, ki bi škodovala kampanji Trumpove nasprotnice, demokratke Hillary Clinton. Trumpovo kampanjo je nato tudi obveščal o morebitnih nadaljnjih objavah škodljivih podatkov. Že v četrtek je bil obtožen lažnih izjav, oviranja uradnih postopkov in vplivanja na priče.

Vrsto let del republikanske stranke

Stone, ki je dolgoletni Trumpov prijatelj, je bil del republikanskih volilnih kampanj vse od 70. let 20. stoletja. Kariero je začel, ko je Richardu Nixonu pomagal pri vnovični izvolitvi leta 1972. O Trumpovem uspehu na volitvah leta 2016 je napisal tudi knjigo.

Stona bodo še danes privedli pred sodnika v mestu Fort Lauderdale na Floridi, so pojasnili v uradu posebnega tožilca Roberta Muellerja, ki vodi preiskavo o ruskem vmešavanju v predsedniške volitve leta 2016. Stone je v nedavnih intervjujih večkrat dejal, da pričakuje, da ga bodo obtožili.

Obtožnice proti 34 ljudem

V okviru preiskave so do zdaj obtožili že okoli 20 ruskih državljanov, pa tudi več nekdanjih tesnih sodelavcev predsednika ZDA, med drugimi nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna in vodjo Trumpove kampanje Paula Manaforta. Stone je skupno že 34. človek, proti kateremu so v okviru Muellerjeve preiskave vložili obtožnico.

Prijeli Trumpovega dolgoletnega sodelavca