V Buffalu, drugem največjem mestu v zvezni državi New York na severovzhodu ZDA, tik ob meji s Kanado, je ponekod v štirih dneh zapadlo tudi do dva metra snega, tako da reševalci z zamudo odkrivajo žrtve neurja v avtomobilih in domovih. V torek je tam še padal sneg. Za to območje še vedno velja prepoved vožnje z avtomobili po zasneženih cestah, vendar ljudje tega ne upoštevajo, tako da je policistom pri nadzoru cest priskočila na pomoč tudi vojska.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Število žrtev v Buffalu je preseglo črni rekord iz leta 1977, ko je podobno neurje zahtevalo 29 življenj. V torek je bilo tam še vedno brez elektrike 4500 ljudi, letališče pa je pod meter in pol debelo snežno odejo in je še vedno zaprto.

Vremenoslovci napovedujejo popolno spremembo vremena, na hitro naj bi se močno otoplilo, zaradi česar bodo območja pred novim izzivom, ko bo z višjo temperaturo povečana nevarnost poplav.

O težavah zaradi močnega sneženja in nizkih temperatur medtem poročajo tudi iz Kanade. S posledicami hladne fronte se spopadajo tudi po drugih delih ZDA, celo na osrednji Floridi je, denimo, temperatura padla pod ničlo.

Po ZDA so tudi v torek odpovedali več kot 3000 poletov

Največ preglavic neurje povzroča potnikom letalske družbe Southwest Airlines, ki glede tega izstopa med vsemi konkurenti, saj so v preteklih dneh odpovedali tudi do 70 odstotkov poletov. V tej letalski družbi so odpovedi sprožile tudi spor znotraj podjetja, saj sindikati zdaj krivijo upravo, da ni ustrezno posodobila zastarele računalniške opreme. Zaradi vsega tega člani senatnega odbora za promet obljubljajo temeljito preiskavo in zahtevajo, da družba potnikom povrne vso škodo.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Več mrtvih so našli zmrznjene v avtomobilih, nekatere zunaj, več ljudi je umrlo tudi pri odmetavanju snega, potem ko so doživeli srčni zastoj, je povedal Mark Poloncarz iz okrožja Erie. "Okrevamo po najhujši snežni nevihti, kar sem jih videl, predvsem kar se tiče števila smrtnih žrtev," je dejal. Mesta na območju so zdaj polna traktorjev in tovornjakov, ki odmetavajo sneg, a kot je dejal Poloncarz, bo trajalo dva dni, da bodo odprli po en pas v vsaki ulici. Ob tem je pozval ljudi, naj ostanejo doma in naj ne hodijo v Buffalo.

Številni prebivalci so bili dva dni ujeti na svojih domovih, kajti sneg in močan veter potem pa še led so onemogočali vsakršen premik. "Gledali smo ven, toda ker je tako pihalo, nismo vedeli, ali dejansko je kaj snega, toda ko se je veter končno umiril, je postalo jasno, da nas čaka veliko dela," je dejal Jim Nowak, eden od prebivalcev, ki je dobršen del torka z lopato odmetaval sneg okoli svojega doma.

Izredne razmere so bile tudi razlog, da so praznike nenačrtovano preživeli skupaj številni tujci. Tako je lastnik brivnice za Buffalo News povedal, da je prvo noč snežne nevihte na svojem domu gostil 40 ljudi, drugo pa 30.