Zagovornice pravice do splava proslavljajo odločitev vrhovnega sodišča, ki velja za vse ZDA. Foto: EPA
Zagovornice pravice do splava proslavljajo odločitev vrhovnega sodišča, ki velja za vse ZDA. Foto: EPA

Četverici liberalnih sodnikov na vrhovnem sodišču se je tokrat pridružil Anthony Kennedy. Vrhovno sodišče ima po februarski smrti konservativnega Antonina Scalie le osem članov.

Teksaški zakon, ki je bil sprejet ob protestih in poskusih obstrukcije, je zahteval, da se morajo klinike za splav, ki so edine, kjer se lahko v ZDA zakonito opravi umetna prekinitev nosečnosti, nadgraditi z višjimi standardi in opremo. Nasprotniki so trdili, da to ni potrebno in da je predrago. Zakon je prav tako zahteval, da imajo zdravniki, ki opravljajo splave na klinikah, dovoljenje za opravljanje zdravniškega dela v bližnjih navadnih bolnišnicah. Posledica obeh pogojev je bila, da je primanjkovalo zdravnikov, ženske pa so se morale za umetno prekinitev nosečnosti odpraviti skoraj 300 kilometrov daleč, ker so se klinike zaradi pomanjkanja denarja zapirale.

Sodniki: Nepotrebne ovire za ženske
Večina sodnikov vrhovnega sodišča je zdaj ugotovila, da teksaški zakon postavlja nepotrebne ovire ženskam, ki želijo opraviti splav. Zagovorniki zakona so trdili, da jim gre za zdravje žensk, ker želijo zanesljivejše zdravnike in boljše klinike, vendar pa so zagovorniki pravice do splava zakon razumeli podobno kot zdaj vrhovno sodišče ZDA.

Obama: Omejitve so škodile zdravju žensk
Zagovorniki in nasprotniki pravice do splava so se na odločitev, ki velja za celotno ozemlje ZDA in razveljavlja podobne poskuse republikancev proti pravici do splava, odzvali predvidljivo. Predsednik ZDA Barack Obama je sporočil, da je vesel, ker je sodišče zaščitilo pravice žensk in njihovo zdravje. "Jasno je, da so omejitve škodile zdravju žensk in jim postavljale nepotrebne ovire na poti do reproduktivne svobode," je sporočil Obama.

Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton pa je sporočila, da kot predsednica ZDA ne bi nikoli kaznovala žensk zaradi splava. To je letelo na republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, ki je marca dejal, da je treba ženske kaznovati. Njegova kampanja je nato pojasnila, da je mislil na zdravnike, ki opravljajo splav, vmes pa si je glede pravice do splava še nekajkrat premislil. Trump se tokrat na odločitev sodišča ni takoj odzval.

Republikanci in organizacije proti splavu, ki so se odzvale na odločitev, so ponovile trditve teksaških republikancev, da so zakon sprejeli zato, da pomagajo ženskam s tem, da jim zagotovijo višjo kakovost zdravstva.