V Seattlu je napeto. Foto: AP
V Seattlu je napeto. Foto: AP

V Seattlu so izbruhnili hudi spopadi med protestniki in policijo, ta je uporabila solzivec. Iz Teksasa poročajo o smrtni žrtvi med protesti.

Policija je v Seattlu, kjer je bilo med sobotnimi protesti najbolj napeto, proti protestnikom uporabila strašilne granate, solzivec, potem ko je skupina protestnikov zanetila ogenj in razbijala okna. Policija je prijela 45 ljudi, poškodovanih je bilo 21 policistov.

Foto: AP
Foto: AP

Protestni shod v Seattlu, ki se ga je udeležilo več tisoč ljudi, je potekal v podporo protestom v Portlandu, kamor je predsednik Trump pred kratkim poslal zvezne agente z namenom, da vzpostavijo red in mir ter končajo trajajoče proteste proti rasizmu, ki so bili delno tudi nasilni.

V Seattlu so protesti sprva potekali mirno, ljudje so nosili transparente z napisi "Agenti, pojdite domov", "Živimo v policijski državi" in vzklikali "Ni pravice, ni miru".

Nato pa je skupina ljudi po navedbah policije zanetila ogenj na gradbišču, kjer bodo zgradili pripor za mladoletne osebe, in začela razbijati okna sodišča in bližnjih podjetij. Protestniki so na policijo začeli metati kamenje, steklenice in petarde.

Napeto po vsej državi

Protesti so potekali tudi drugod po državi. V Austinu v Teksasu je bil med protestnim shodom ubit eden izmed udeležencev. Po prvih podatkih policije naj bi imela žrtev v roki puško in se približala vozilu, iz katerega je nato oseba streljala in žrtev ubila.

Foto: AP
Foto: AP

V Omahi v Nebraski, kjer so se protestniki zbrali v spomin na 22-letnega temnopoltega moškega, ki ga je ustrelil belopolti lastnik bara, je policija aretirala najmanj 75 ljudi.

V Richmondu v Virginii naj bi po poročanju ameriških medijev policija na udeležence shoda, ki je potekal pod geslom Black Lives Matter (Življenja temnopoltih štejejo), metala kemično snov. Iz Los Angelesa prav tako poročajo o spopadih med policijo in protestniki, ki so izbruhnili pred poslopjem zveznega sodišča.

ZDA od konca maja pretresajo množični protesti proti policijskemu nasilju, ki jih je sprožila smrt temnopoltega Georgea Floyda med aretacijo 25. maja. Floydovo smrt je Trump obsodil, pri čemer pa ni ukrepal proti policijskemu nasilju in rasizmu. Protesti so se pojavili sto dni pred predsedniškimi volitvami, na katerih se glede na trenutne ankete Trumpu obeta poraz proti demokratu Josephu Bidnu.