V tleh so bila poleg fentanila skrita tudi druga mamila. Foto: AP
V tleh so bila poleg fentanila skrita tudi druga mamila. Foto: AP

Kot je razvidno s fotografij, ki jih je objavila policija, je bilo v tleh skritih več zavojčkov z rjavim in belim prahom, zaradi česar so že sprožili preiskavo.

Vrtec Divino Nino se je znašel v središču pozornosti, potem ko je prejšnji petek zaradi domnevnega predoziranja z mamili umrl enoletni deček Nicholas Dominici, ki je po navedbah policije spal prav na blazini nad loputo, pod katero so bila skrita mamila. Po poročanju BBC-ja so bili v bolnišnico sprejeti še trije otroci, ki so bili izpostavljeni narkotikom v vrtcu v Bronxu. Analiza urina pri enemu od njih je potrdila prisotnost mamil.

Lastnica vrtca, 36-letna Grei Mendez, in 41-letni najemnik Carlisto Acevedo Brito se spopadata z zveznimi obtožbami zaradi posedovanja narkotikov z namenom razpečevanja, kar je privedlo do smrti. "Obtoženci so zastrupili štiri otroke in enega od njih ubili, ker so razpečevali mamila iz vrtca," je dejal tožilec na Manhattnu Damien Williams.

Obtožencema grozi dosmrtni zapor

Grei Mendez po navedbah njenega odvetnika zanika obtožbe in trdi, da ni vedela za mamila v vrtcu, kamor naj bi jih skril bratranec njenega moža. V primeru obsodbe za obtožbe dvojici grozi dosmrtna zaporna kazen.

Policija je pojasnila, da je zasežena količina mamil dovolj velika, da bi lahko zaradi njih umrlo 500.000 ljudi. Preiskovalci so odkrili tudi opremo za pakiranje mamil.

S posnetkov nadzornih kamer in telefonskih izpiskov je razvidno, da je Grei Mendez večkrat poklicala svojega moža, potem ko je ugotovila, da so otroci v vrtcu zboleli, preden je poklicala na številko policije. Njen mož je nato prišel in na kamerah je videti, kako je odnesel več polnih vreč iz vrtca. Policija ga zdaj išče, saj ga obtožuje sodelovanja pri trgovini z mamili.

Grei Mendez je po navedbah tožilcev tudi izbrisala približno 20.000 sporočil s svojega telefona, ki pa so jih preiskovalci vseeno pridobili.

ZDA: Tragedija v vrtcu zaradi fentanila