Tovarna solarnih panelov QCells v Daltonu, ZDA. Foto: Reuters
Tovarna solarnih panelov QCells v Daltonu, ZDA. Foto: Reuters

Po podatkih ameriške uprave za energetske informacije (EIA) je energija, pridobljena s pomočjo sonca in vetra, lani prispevala 14 odstotkov vse v ZDA proizvedene energije. Vodna energija je prispevala šest odstotkov, biomasa in geotermalni viri pa manj kot odstotek.

Kalifornija je proizvedla 26 odstotkov vse električne energije iz sončne energije, Teksas 16 odstotkov in Severna Karolina osem odstotkov. Največ vetrne energije so proizvedli v Teksasu (26 odstotkov celotne proizvodnje v ZDA). Sledita Iowa z desetimi in Oklahoma z devetimi odstotki.

"Ta hitra rast je v veliki meri posledica ekonomskih razlogov," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal predsednik in izvršni direktor Ameriškega sveta za obnovljive vire energije Gregory Wetstone. "V zadnjem desetletju so se izravnani stroški vetrne energije zmanjšali za 70 odstotkov, medtem ko so se izravnani stroški sončne energije zmanjšali za še impresivnejših 90 odstotkov," je poudaril.

EIA sicer v poročilu ugotavlja, da so ZDA še vedno odvisne od fosilnih goriv. Proizvodnja električne energije iz premoga je leta 2022 predstavljala 20 odstotkov vse energije, proizvedene v ZDA. Leta 2021 je znašala 23 odstotkov. Največ električne energije pa ZDA pridobijo iz zemeljskega plina, in sicer lani 39 odstotkov.