31-letna Emma Coronel in 63-letni Joaquin Guzman sta se poročila leta 2007. Imata dvojčici, rojeni leta 2011. Foto: EPA
31-letna Emma Coronel in 63-letni Joaquin Guzman sta se poročila leta 2007. Imata dvojčici, rojeni leta 2011. Foto: EPA

Ameriški zvezni policisti so Emmo Coronel Aispuro aretirali zaradi suma tihotapljenja drog, so po poročanju BBC-ja sporočile ameriške oblasti.

Obtožena je sodelovanja pri distribuciji heroina, kokaina, marihuane in amfetaminov po vseh ZDA ter tudi pomoči pri begu El Chapa iz mehiškega zapora leta 2015. Sojenje se začenja danes. 31-letnica z ameriškim in mehiškim državljanstvom obtožb ni komentirala.

Joaquin Guzman - El Chapo, nekdanji šef mehiškega kartela Sinaloa, največjega uvoznika drog v ZDA, je bil obsojen na dosmrtni zapor zaradi tihotapljenja drog iz Mehike ter pranja denarja.

Ameriški komentatorji menijo, da so 31-letnico aretirali zato, da El Chapa prepričajo v sodelovanje z ameriško policijo.

Mike Vigil, nekdanji šef za mednarodne operacije uprave za boj proti drogam, je za Associated Press dejal, da je Emma Coronel Aispuro "v trgovino z mamili vpletena že od malih nog. Pozna notranje delovanje kartela Sinaloa". Po njegovi oceni bi lahko bila pripravljena sodelovati, saj ima "veliko motivacijo, to sta njeni dvojčici".

Emma Coronel Aispuro se je redno udeleževala sojenj El Chapu leta 2019, po katerih je bil v ZDA obsojen na dosmrtni zapor. Foto: EPA
Emma Coronel Aispuro se je redno udeleževala sojenj El Chapu leta 2019, po katerih je bil v ZDA obsojen na dosmrtni zapor. Foto: EPA

Dva filmska pobega iz mehiških zaporov

El Chapo oz. Kratki je v Mehiki dvakrat pobegnil iz zapora, preden so ga leta 2017 izročili ZDA, kjer je zaprt v menda najbolj varovanem zveznem zaporu ADX Florence v zvezni državi Kolorado.

Mamilarski šef naj bi po podatkih ameriških tožilcev iz strogo varovanega mehiškega zapora Altiplano leta 2015 pobegnil s pomočjo družine. Njegovi sinovi so kupili posestvo v bližini zapora, vanj pretihotapili uro z GPS-sistemom, nato pa s posestva skopali rov v zapor, od koder je El Chapo nato skozi 1,6 kilometra dolg predor z urejeno razsvetljavo in ventilacijo pobegnil z motociklom. Pri prvem pobegu iz zapora Puente Grande leta 2001 se je skril v voziček za perilo.

El Chapo in dobrih 30 let mlajša Emma Coronel Aispuro sta se poročila leta 2007, leta 2011 pa sta se jima rodili hčeri dvojčici. Žena je bila pred dvema letoma redno prisotna na odmevnem sojenju 63-letnemu El Chapu na zveznem sodišču v Brooklynu v New Yorku, kjer so ga obsodili na dosmrtni zapor in povrh še na 30 let zapora.

Dokumenti ameriška sodišča so razkrili tudi najmanj tri okrutne umore El Chapa, pri katerih je svoje žrtve zažgal ali žive zakopal. Kartel Sinaloa je imel skupino plačancev, ki so po El Chapovih naročilih izvedli več sto umorov, napadov, ugrabitev in mučenj.

Šef kartela je po navedbah sodišča tudi posiljeval dekleta, ki so jih predhodno omamili. Najmlajša žrtev naj bi bila stara samo 13 let, je poročal BBC.

Mehika je El Chapa leta 2017 izročila ZDA, kamor je njegov kartel Sinaloa pretihotapil na tone kokaina in drugih drog. Foto: Reuters
Mehika je El Chapa leta 2017 izročila ZDA, kamor je njegov kartel Sinaloa pretihotapil na tone kokaina in drugih drog. Foto: Reuters

"Moža občudujem kot človeka, ki sem ga spoznala"

Čeprav je Emma Coronel Aispuro na zaslišanjih slišala številne grozljive zgodbe, je El Chapu ostala zvesta. "Moža ne poznam kot osebe, ki mi jo skušajo pokazati, ampak ga občudujem kot človeka, ki sem ga spoznala, in tistega, s katerim sem se poročila," je takrat dejala.

V njegov spomin je napovedala tudi modno linijo oblačil z moževim imenom. Nekaj mesecev pred tem je modno linijo z imenom El Chapo 701 zagnala že Alejandrina Gisselle Guzman, ki trdi, da je gangsterjeva hči.

Številka 701 je referenca na 701. mesto najbogatejših ljudi na Forbesovi lestvici, na katero se je mamilarski lord uvrstil leta 2009. Njegovo premoženje so ocenjevali na milijardo dolarjev.