Trump je dejal, da država še nikoli ni bila v boljšem stanju. Foto: Reuters
Trump je dejal, da država še nikoli ni bila v boljšem stanju. Foto: Reuters

Trump je v uvodu zavrnil rokovanje z demokratsko predsednico predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi, ko ji je pred začetkom govora predal kopijo svojega govora. Nancy Pelosi, ki je med govorom v skladu s protokolom sedela za Trumpom skupaj s podpredsednikom Mikom Penceom, je po koncu Trumpovega nastopa dramatično raztrgala papirje z njegovim govorom.

Trump v svojem 80-minutnem govoru podobno, kot je leta 1999 storil demokratski predsednik Bill Clinton, ni omenjal ustavne obtožbe. Napovedal je nadaljevanje prizadevanj proti pravici žensk do splava, podporo vojski in svobodi veroizpovedi in molitvam v javnih šolah. "V Ameriki ne kaznujemo zaradi molitev. Ne podiramo križev. Ne prepovedujemo verskih simbolov. Ne utišamo pridigarjev in pastorjev. V Ameriki slavimo vero, cenimo religijo, dvigamo glasove v molitvi in pogled k Božji slavi," je dejal predsednik ZDA. Napovedal je tudi imenovanje sodnikov, ki bodo potrjevali tovrstno politiko.

Po Trumpovih besedah takšnega gospodarskega razcveta, kot ga imajo ZDA zdaj, ni bilo še nikoli v zgodovini. Izpostavil je trgovinske sporazume, kot je delni s Kitajsko, in prenovljeni s Kanado ter Mehiko, hvalil je tudi zid na meji z južno sosedo.

Za demokrate je dejal, da so njihove ideje socialistične in da ZDA obetajo podobno usodo kot Venezueli. "Socializem uničuje države," je dejal Trump in zagotovil, da ne bo dovolil "socialističnega prevzema" zdravstva v ZDA, kot je označil idejo o razširitvi državnega financiranja zdravstva, zaradi česar bi po njegovih besedah država bankrotirala, ljudje, ki so zdaj zavarovani prek svojih delodajalcev, bi izgubili nekatere pravice, ki iz tega sledijo, Trump pa je dejal še, da bi imeli v skladu z demokratskim pristopom pravico do zdravstvene oskrbe tudi priseljenci, ki nimajo ustreznih dokumentov.

"V treh kratkih letih smo razbili miselnost o ameriškem zatonu in zavrnili zmanjševanje ameriške usode," je med drugim dejal Trump in ob glasnem neodobravanju demokratov udrihal čez gospodarstvo v času predhodnika Baracka Obame.

Nancy Pelosi je dobesedno raztrgala Trumpov govor. Foto: Reuters
Nancy Pelosi je dobesedno raztrgala Trumpov govor. Foto: Reuters

Republikanski kongresniki in senatorji so Trumpa ob predvidenih trenutkih prekinjali s stoječimi ovacijami, demokrati pa so ga nemo gledali in na trenutke tudi glasno izžvižgali. Nekateri, kot je kongresnica iz New Yorka Alexandria Ocasio Cortez, so govor bojkotirali, češ da laži ne bodo poslušali, drugi so dvorano zapustili med govorom.

Demokrati so protestirali tudi tiho z značkami v simboličen protest proti uničevanju okolja, nekatere članice kongresa so se v znamenje protesta oblekle v belo. Guvernerka Michigana Gretchen Whitmer je pozneje podala uradni odgovor stranke na Trumpov govor. Dejala je, naj Trump govori, kar hoče o rasti borznih indeksov, a da dejstvo ostaja, da si številni Američani ne morejo privoščiti zdravstvene oskrbe, nimajo denarja za prevoze v službo, za odplačilo študentskih dolgov in druge osnovne dobrine.

Trump na govoru počastil podpornike in varovance

Trumpov gost na dogodku je bil med drugim tudi Juan Guaidó, venezuelski opozicijski politik, ki se je pred letom dni razglasil za začasnega predsednika Venezuele, a mu v tem času kljub izdatni podpori ZDA ni uspelo zrušiti predsednika Nicolása Madura in prevzeti oblasti.

Trump je svoj govor izkoristil tudi za dodelitev najvišjega civilnega odlikovanja, predsedniške medalje svobode, ultrakonservativnemu radijskemu voditelju Rushu Limbaughu, odločnemu predsednikovemu podporniku. Limbaughu, ki ima okoli 20 milijonov poslušalcev, je odlikovanje nadela Trumpova žena Melania Trump. Limbaughu so kritiki med drugim pogosto očitali sovražni govor in rasizem.

Šov Donalda Trumpa v kongresu