Demokrati imajo v ognju le še dve železi - 78-letnega Sandersa proti 77-letnemu Bidnu. Foto: Reuters
Demokrati imajo v ognju le še dve železi - 78-letnega Sandersa proti 77-letnemu Bidnu. Foto: Reuters

Soočenje je bilo sprva predvideno pred občinstvom v Phoenixu, vendar so zaradi koronavirusa najprej odpravili občinstvo, nato pa soočenje, ki sta ga pripravili televizijski postaji CNN in Univision, preselili v studio v Washington.

Razpravo so, pričakovano, zaznamovale zaostrene razmere v ZDA in po svetu zaradi pojava novega koronavirusa. Tako si pred začetkom nista segla v roke, ampak sta le trčila s komolci.

Biden za brezplačna testiranja, Sanders za utišanje Trumpa

Oba sta prepričana, da je trenutni predsednik Donald Trump s svojim obnašanjem poslabšal krizo in povečal zaskrbljenost Američanov, saj je več tednov zmanjševal pomen krize in trdil, da gre za izmišljotino demokratov ter medijev. Biden je obujal spomine na čase, ko se je kot podpredsednik ZDA v vladi Baracka Obame ubadal z izbruhom epidemije ebole leta 2014. Predstavil je načrt za brezplačna testiranja po vseh ZDA in večjo pomoč majhnim podjetjem ter vsem, ki so prizadeti zaradi pandemije. Pripravljen je poklicati na pomoč tudi vojsko. "To je kot vojna in med vojno moraš storiti vse, kar je potrebno, da pomagaš svojim ljudem," je dejal Biden.

Sorodna novica Joe Biden - ohranjanje ameriškega statusa quo, tudi prek "trupel"

Sanders je kot najpomembnejši prvi ukrep proti koronavirusu predlagal utišanje Trumpa, ker s svojimi zmedenimi izjavami spodkopava ukrepe zdravstvenih delavcev. "Nesprejemljivo je, da blebeta brez dejstev in vnaša zmedo v javnost," je dejal Sanders in zatrdil, da kriza potrjuje pomen njegovega predloga o uvedbi splošnega zdravstvenega varstva v ZDA.

"Veliko žensk lahko že jutri postane predsednica ZDA"

Biden je tudi napovedal, da bo za podpredsedniškega kandidata izbral žensko. Sanders ni dal enake obljube, dejal je le, "da se tudi sam močno nagiba v to smer". "Če bom izvoljen za predsednika, bo moj kabinet, moja vlada kazala podobo države, in se zavezujem, da bom na položaj podpredsednika imenoval žensko. Obstaja veliko žensk, ki so kvalificirane, da že jutri postanejo predsednice ZDA," je dejal Biden.

Sorodna novica Zadnja Sandersova priložnost: z Bidnom ena na ena

Sanders je Bidna obtoževal, da se je v preteklosti zavzemal za zmanjšanje zveznih pokojnin in da v svoji politični karieri ni pokazal vodstvenih lastnosti, ki so potrebne za predsedniški položaj. Bidna so vprašali, kako bo spravil na svojo stran Sandersove privržence, in Biden je odgovoril neposredno Sandersu, ko je dejal, da mu trenutno to nalogo zelo otežuje.

Tudi o nezakonitih prebežnikih

Tako Biden kot Sanders sta Trumpu omogočila napade glede nezakonitega priseljevanja. Oba sta se zavzela za pravico mest po ZDA, da aretiranih nezakonitih priseljencev ne prijavljajo ali predajajo zveznim oblastem, oba sta se zavzela za konec deportacij, razen ko gre za obsojene kriminalce, še posebej pa ne bi nikogar izganjala zdaj v času pandemije koronavirusa. Okuženi nezakoniti priseljenci se ne bodo upali testirati ali zdraviti in bodo okuževali druge.

Zaradi upoštevanja varne razdalje zaradi širjenja novega koronavirusa sta kandidata stala bolj stran kot običajno. Foto: Reuters
Zaradi upoštevanja varne razdalje zaradi širjenja novega koronavirusa sta kandidata stala bolj stran kot običajno. Foto: Reuters

Oba sta imela tudi nekaj spodrsljajev, piše BBC. Biden je tako prašičjo gripo iz leta 2009 poimenoval N1HI namesto H1N1, Sanders pa je novi koronavirus večkrat imenoval kar ebola.

V torek volijo še štiri države

Biden v anketah zanesljivo vodi, zato bi moral Sanders za osvojitev nominacije do konvencije v juliju osvojiti skoraj 60 odstotkov vseh delegatov, ki so še na voljo, kar mu bo zelo težko uspelo.

V torek bodo strankarske volitve potekale v zveznih državah Arizona, Illinois, Ohio in na Floridi ‒ v vseh javnomnenjske ankete dajejo prednost Bidnu.