Usugo so v Kolumbiji prijeli leta 2021 in ga lani izročili ZDA, kjer je priznal zločine. Foto: AP
Usugo so v Kolumbiji prijeli leta 2021 in ga lani izročili ZDA, kjer je priznal zločine. Foto: AP

Obtožnica zveznega tožilstva ga je bremenila vodenja kriminalne združbe, zarote za tihotapljenje mamil v ZDA in zarote za prevažanje mamil po morju. Za vsako točko je dobil po 45 let zapora, vendar mu je sodnica izrekla enotno kazen, kar pomeni, da bo odsedel največ 45 let. Privolil je tudi v plačilo 216 milijonov dolarjev odškodnine.

Tožilci so Otoniela opisali kot najnasilnejšega in najpomembnejšega kolumbijskega preprodajalca mamil po Pablu Escobarju in ga skupaj z njegovo tolpo obtožili, da je med letoma 2003 in 2012 v ZDA nezakonito prepeljal najmanj 73 ton kokaina.

"Vodil je eno največjih organizacij za trgovino s kokainom na svetu, pri čemer je usmerjal izvoz velikih količin kokaina v ZDA in izdajal ukaze za usmrtitve kolumbijskih policistov, tožilcev, sodnikov, vojaških uradnikov in civilistov," je v izjavi po izreku sodbe povedal ameriški pravosodni minister Merrick Garland.

Ameriški zvezni tožilec Breon Peace je dejal, da je dolga kazen sporočilo drugim voditeljem paravojaških sil in kartelov, da bodo ZDA zahtevale njihovo aretacijo in izročitev.

Usuga je bil najbolj iskana oseba v Kolumbiji, dokler ga oktobra 2021 po obsežni vojaški operaciji niso aretirali na severozahodu države.

Po podatkih ameriškega pravosodnega ministrstva ima Zalivski klan kar 6000 članov in je eden največjih svetovnih distributerjev kokaina.