Število prebežnikov na južni meji ZDA je med menjavo mejnega režima naraslo. Foto: Reuters
Število prebežnikov na južni meji ZDA je med menjavo mejnega režima naraslo. Foto: Reuters

Minister za domovinsko varnost ZDA Alejandro Mayorkas je ob izteku protikoronskih ukrepov ponovil, da sprememba pravil ne pomeni, da so meje ZDA odprte. Tistim, ki bodo vstopili v ZDA brez dokumentov mimo prehodov, grozijo dolgoročne prepovedi in sodni pregon, je dejal. Biden je predtem dejal, da bodo razmere na meji še nekaj časa kaotične.

Bidnova administracija je pred iztekom protikoronskih ukrepov, ki jih je uvedla administracija prejšnjega predsednika Donalda Trumpa, sprejela nova pravila za zmanjšanje pritiska na južno mejo. Za tiste, ki bodo poskušali nezakonito prečkati mejo, bo veljala petletna prepoved vstopa ali kazenska ovadba.

ZDA so se zavezale, da bodo v drugih državah vzpostavile centre za obdelavo prošenj, drugje, na primer na Haitiju, pa že vzpostavljajo posebne programe za begunce in podaljšujejo začasna delovna dovoljenja.

Poleg tega je ameriška vlada sprejela vrsto ukrepov za zmanjšanje gneče na meji. Prebežniki, ki želijo vstopiti v ZDA, se morajo naročiti z aplikacijo. Vendar se sprosti le omejeno število terminov in veliko ljudi na meji navaja, da je program preobremenjen.

ZDA so na mejo napotile tudi dodatno osebje. Med drugim naj bi 1500 vojakov sprva 90 dni pomagalo organom na obmejnem območju pri upravnih nalogah, kot sta vnos podatkov in podpora skladiščem.

Po poročanju ameriških medijev je na severu Mehike trenutno 150.000 prebežnikov, večinoma iz Latinske Amerike, ki upajo na vstop v ZDA. Nekateri so že v četrtek in v dneh predtem poskušali prečkati mejo.

Biden je deležen kritik levice, ker je prosilcem za azil otežil vstop v državo, desnica pa ga napada, da odpira mejo. Mayorkas je v četrtek poudaril, da nova politika ponuja več možnosti za vstop v ZDA za migrante po zakoniti poti.