Evakuirane prebivalce številnih krajev v Kaliforniji, Oregonu in Washingtonu je ob vrnitvi domov pričakal le kup pepela in ruševin. Foto: Reuters
Evakuirane prebivalce številnih krajev v Kaliforniji, Oregonu in Washingtonu je ob vrnitvi domov pričakal le kup pepela in ruševin. Foto: Reuters

V Kaliforniji, kjer divja 29 večjih požarov, se proti ognjenim zubljem bori 17.000 gasilcev, nekaj manj jih je na delu v Oregonu, kjer je bilo v nedeljo 34 aktivnih požarov. V Oregonu je umrlo najmanj 10 ljudi, kot je sporočila guvernerka Kate Brown, pa pogrešajo še več deset ljudi.

Od tam sicer prihaja dobra novica, da so našli okrog 50 ljudi, ki so jih na območju mesta Ashland pogrešali od konca prejšnjega tedna. Našli so tudi štiri trupla, ena oseba pa ostaja pogrešana.

Na zahodu ZDA pustošijo obsežni požari

Na nekatera območja v Oregonu, kjer so prejšnji teden evakuirali pol milijona ljudi, kar je desetina vseh prebivalcev, se po požarih že vračajo obupani prebivalci. "Vedeli smo, da je vse šlo. Toda ko se ustaviš in pred seboj zagledaš opustošenje čisto vsakega doma naokoli, imaš v mislih vse družine, požgane avtomobile in ostaneš brez besed," je dejala srednješolka učiteljica Tracy Koa, ko se je s partnerjem in 13-letno hčerko vrnila v Talent.

Širjenje požara Almeda, ki pustoši po okrožju Jackson, kamor spada tudi Talent, se je z umiritvijo vetra upočasnilo, kar daje nov zagon gasilcem. Pretekli konec tedna so v okrožju Jackson organizirali več skupnostnih centrov za pomoč, kjer delijo hrano, vodo in druge potrebščine. Kot poroča Reuters, se je po štirih dneh vročine in močnih vetrov konec tedna vreme umirilo, s Tihega oceana je v notranjost zapihal hladnejši in bolj vlažen zrak, ki je gasilcem olajšal delo. Kljub temu so oblasti zaskrbljene, da sprememba vremena ne bo zadostna, da bi pogasili požare. "Zaskrbljeni smo, da prihajajoča fronta ne bo prinesla dovolj dežja v regijo Medforda in da se bodo vetrovi okrepili," je dejal tiskovni predstavnik urada za upravljanje zemljišč Kyle Sullivan.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Že od preteklega ponedeljka, ko so v ZDA praznovali dan dela, je nebo nad pacifiškim severozahodom zatemnjeno zaradi gostega dima in pepela, zaradi česar je kakovost zraka med najslabšimi na svetu. Prebivalce so zaprosili, da se čim manj gibljejo na prostem. Satelitski posnetki kažejo, da se dim pomika proti vzhodu v notranjost države, so v nedeljo prek Twitterja sporočili iz prej omenjenega urada za upravljanje zemljišč.

"To je klic za streznitev, da moramo vsi narediti, kar je v naši moči, da se spopademo s podnebnimi spremembami," je v pogovoru za NBC še dejala demokratska guvernerka Oregona Kate Brown.

Trump očita oblastem slabo upravljanje gozdov

Predsednik Donald Trump, ki je imel v nedeljo v Nevadi predvolilno srečanje, se bo po napovedih danes srečal z oblastmi v Kaliforniji. Na shodu je očital guvernerjem prizadetih držav, da je krivda za obsežne požare v zadnjih letih delno na njihovih ramenih, očita jim slabo upravljanje gozdov.

Demokratski guvernerji treh najbolj prizadetih držav pa trdijo, da ni nobenega dvoma, da gre za posledice podnebnih sprememb. Ekstremne razlike v temperaturah v časih z obilnimi padavinami povzročajo bujno rast vegetacije, ko pa nastopi sušno obdobje, je na voljo še preveč goriva za gozdne požare. "Naravnost noro je, da imamo predsednika, ki v času, ko gori celotna zahodna obala ZDA, zanika, da gre ne le za požare v naravi, ampak požare zaradi podnebnih sprememb," je dejal guverner Washingtona Jay Inslee.

Samo v Kaliforniji je na delu skoraj 17.000 gasilcev. Foto: Reuters
Samo v Kaliforniji je na delu skoraj 17.000 gasilcev. Foto: Reuters

Dim se dviga, temperature se višajo

V Kaliforniji so oblasti odredile evakuacijo za prebivalce severnega predela doline San Gabriel Valley. Gasilci imajo polne roke dela s požarom Bobcat, ki ogroža park Wilderness Park na vznožju tamkajšnjih gora. Strm teren in suho gričevje, kjer ni gorelo že 60 let, predstavljata idealne pogoje za širjenje požara in pravo nočno moro za gasilce. Gosta dimnata zavesa je bila gasilcem v pomoč, saj je zadrževala sončno svetlobo in temperatura je bila s tem nižja. Zdaj pa se dim dviguje, zato pričakujejo, da se bo temperatura povišala, okrepili pa bi se lahko tudi požari, so sporočili iz kalifornijskega oddelka za zaščito gozdov.

Z 29 večjimi požari se je v nedeljo v Kaliforniji borilo skoraj 17.000 gasilcev. Izboljšane vremenske razmere so jim omogočile uspešen boj v več predelih države, v okrožju Madera so evakuiranim prebivalcem že dovolili, da se vrnejo domov. V preteklih treh tednih je bilo v Kaliforniji uničenih več kot 4.000 domov, zgorelo pa je 1,2 milijona hektarjev površin, so sporočile pristojne oblasti.

Požari še naprej pustošijo po predelih ZDA