Zaenkrat glavna kandidata za volitve 2024 ostajata Trump in Biden. Foto: EPA
Zaenkrat glavna kandidata za volitve 2024 ostajata Trump in Biden. Foto: EPA

Anketa Washington Posta in ABC News je pokazala, da bi bilo 62 odstotkov Američanov “nezadovoljnih" ali celo "jeznih", če bi bil Biden novembra 2024 znova izvoljen, medtem ko jih je 56 odstotkov odgovorilo enako za Trumpa.

Dobra tretjina (36 %) vseh vprašanih je odgovorila, da bi bili “navdušeni" ali vsaj “zadovoljni", če bi bil Biden znova izvoljen. Za Trumpa je ta delež znašal 43 odstotkov.

A Bidnov minister za transport Pete Buttigieg vztraja, da so dosežki 80-letnega Bidna v teh dveh letih pomembnejši od “generacijskega argumenta" spremembe. 41-letnega Buttigiega so v pogovoru za CNN vprašali, ali meni, da so argumenti, da je čas za menjavo generacij v Beli hiši, kar je tudi sam zagovarjal med svojo predsedniško volilno kampanjo, na mestu.

Biden bi bil ob morebitni novi izvolitvi star 82 let. Foto: Reuters
Biden bi bil ob morebitni novi izvolitvi star 82 let. Foto: Reuters

“Generacijski argumenti so lahko močni, a najmočnejši argument so rezultati. Rekel bi, da ne moreš z resnim obrazom zatrjevati, da ni dobra stvar, da je bilo pod tem predsednikom ustvarjenih 12 milijonov delovnih mest. In veliko v proizvodnji," je dejal.

“Za nekoga, ki je odrastel na industrijskem srednjem zahodu, je bilo zelo ganljivo videti več 100.000 novih, dobro plačanih delovnih mest v proizvodnji, vključno na podeželju in v majhnih krajih. Tiste vrste rast, od katere imajo koristi vsi Američani," je dejal.

Biden najstarejši predsednik

Na predsedniških volitvah leta 2020 je ob rekordni udeležbi Biden prejel več kot 81 milijonov glasov, Trump pa dobrih 74 milijonov. Trump je skušal izide volitev izpodbijati, kar je nazadnje privedlo do napada njegovih privržencev na kongres.

Trump za zdaj še vedno ostaja edini kandidat za republikansko predsedniško nominacijo.

Biden je dejal, da namerava znova kandidirati, a tega še ni uradno napovedal. Že zdaj je najstarejši ameriški predsednik, če prihodnje leto zmaga, pa bi bil ob ustoličenju star 82 let in 86 ob koncu mandata. Trump bi bil ob morebitnem novem ustoličenju star 77 let.