Andy Beshear gre po stopinjah očeta Steva, ki je bil guverner Kentuckyja med letoma 2007 in 2015. Foto: Reuters
Andy Beshear gre po stopinjah očeta Steva, ki je bil guverner Kentuckyja med letoma 2007 in 2015. Foto: Reuters

Kot piše BBC, so izidi merilo političnega dogajanja pred predsedniškimi volitvami, ki bodo naslednje leto. Demokrati so namreč pridobili podporo v dveh državah, ki spadata med ključne, kar se lahko, kot poudarja BBC, interpretira kot velik udarec predsedniku Donaldu Trumpu.

V Kentuckyju, ki velja za konservativno državo, je Andy Beshear presenetljivo dobil 5.000 glasov več od zdajšnjega guvernerja, republikanca Matta Bevina, ki sicer zmage sina svojega predhodnika ne priznava in govori o volilnih nepravilnostih. "Pripravljeni smo na prvi dan prevzema funkcije, česar se zelo veselim," je povedal Beshear.

Trump, ki je leta 2016 na predsedniških volitvah zmagal v Kentuckyju, je v ponedeljek zvečer sodeloval na shodu v podporo Bevinu. Na shodu je dejal, da bodo njegovi kritiki morebiten poraz Bevina označili za "največji poraz v zgodovini sveta", Beasherja pa je označil za "preveč skrajnega in prenevarnega", da bi lahko vodil zvezno državo. Republikanci so sicer po porazu dejali, da to nima ničesar opraviti s Trumpom, saj naj bi bil Bevin zelo neppriljubljen guverner.

Misisipi ostaja republikanski

Demokratske zmage po Virginiji napovedujejo, da se je ta zvezna država zaradi širitve predmestij prestolnice Washington z demokratskimi volivci zdaj dokončno utrdila v demokratskem taboru. "Prišel sem, da vam naznanim, da je danes, 5. novembra 2019, Virginija uradno postala modra," je dejal demokratski guverner Ralph Northam.

Vmesne volitve slaba napoved za Trumpa

Prvič v 20 letih so demokrati pridobili večino v obeh domovih državnega kongresa Virginije. Nekoč je ta veljala za republikansko zvezno državo, v zadnjem času pa za t. i. "swing state", državo, kjer se tehtnica lahko nagne na katero koli stran.

V republikanskem Misisipiju, kjer je Trump leta 2016 premagal Hillary Clinton z 28 odstotki prednosti, je republikanec Tate Reeves v boju za guvernerski položaj ugnal demokrata Jima Hooda z manj kot šestimi odstotki glasov. Izidi kažejo, da se je prednost republikancev v predmestjih zmanjšala.

Anketa Washington Posta in ABC-ja napoveduje Trumpov poraz

Medtem sta časopis Washington Post in televizija ABC opravila anketo pred predsedniškimi volitvami, ki kaže, da če bi bile volitve danes, bi Trumpa ugnalo vseh pet vodilnih demokratskih predsedniških kandidatov. Joe Biden bi ga premagal s 56 odstotki glasov proti 39, Elizabeth Warren s prednostjo 55 proti 40, Bernie Sanders s 55 proti 41, Pete Buttigieg z 52 proti 41 in Kamala Harris z 51 proti 42 odstotkom.

Anketa so sicer leta 2016 zgrešile po skoraj celi črti, ko so napovedovale precej bolj tesno zmago Hillary Clinton. Poleg tega je omenjena anketa nacionalna anketa, predsedniške volitve pa se v ZDA zmagujejo s seštevkom točk zmag v posameznih državah.