Nafta predstavlja več kot 90 odstotkov izvoza Venezuele. Foto: Reuters
Nafta predstavlja več kot 90 odstotkov izvoza Venezuele. Foto: Reuters

Omenjena tiskovna agencija trdi, da je pregledala več dokumentov, iz katerih je razvidna venezuelsko-ruska trgovina s črnim zlatom, ki da nakazujejo tudi vedno večjo odvisnost Venezuele od Moskve.

Reuters trdi, da se je dokopal do računov, s katerih je razvidno, da je PDVSA začel prenašati račune od prodaje nafte na ruski Rosneft. Rosneft PDVSA-ju takoj plača nafto, a s popustom na prodajno ceno, nato pa končna stranka Rosneftu plača celotno kupnino, v roku med 30 in 90 dnevi, kar je ustaljena praksa.

Tako PDVSA kot Rusija se na pisanje Reutersa še nista odzvala. Direktor Rosnefta je Igor Sečin, tesni sodelavec ruskega predsednika Vladimirja Putina.

"Denar konča na ruskih bankah ali pa je uporabljen za poravnavo plačil v pomorstvu ali tovoru, dejavnostih, v katere nafta ni neposredno vpletena," je dejal neimenovani vir za Reuters. Denarne transakcije naj bi potekale tudi prek venezuelske banke Evrofinance Mosnarbank, proti kateri so ZDA uvedle ukrepe prejšnji mesec. V Evrofinancah navedbe zanikajo.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro išče načine, kako bi mimo amriških sankcij v Venezuelo vrnil državno bogastvo. Foto: Reuters
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro išče načine, kako bi mimo amriških sankcij v Venezuelo vrnil državno bogastvo. Foto: Reuters

Moskva svoji načrtov ne skriva

Med svetovnimi podjetji, ki naj bi bila vpletena v tovrstno poslovanje, Reuters navaja indijsko podjetje Reliance Industries Ltd., ki je PDVSA-jev največji poslovni partner.

Administracija venezuelskega predsednika Nicolasa Madure z Moskvo od januarja letos poskuša najti načine, s katerimi bi zaobšli ameriške sankcije, in za stranke PDVSA-ja našli obvode za plačilo z dolarji.

Rusija svojih načrtov niti ne skriva, saj je javno ameriške sankcije že označila za nelegalne in tudi povedala, da bo iskala načine, da jih bo zaobšla.

Vse večji vpliv Rusije

Rusija je sicer Venezueli od leta 2006 zagotovila posojilo v višini 16 milijard dolarjev, ki ji jih ta odplačuje z nafto. Prav tako pa je Rusija dobila tudi večjo vlogo pri izvajanju različnih z nafto povezanih projektov v Venezueli, "kar pomeni, da s tem nadzoruje večji del proizvodnje nafte v tej južnoameriški državi," piše Reuters.

Venezuela se je še pred sankcijami ZDA, ki so omejile poslovanje venezuelskega državnega naftnega podjetja PDVSA, spopadala z recesijo in padcem cen nafte. Nafta predstavlja več kot 90 odstotkov izvoza, zaradi česar je Maduro ameriškega predsednika Donalda Trumpa obtožil gospodarske vojne.

Nenavaden način poslovanja PDVSA-ja je del nove sheme Madurove vlade, s katero poskuša dobiti državni denar, med katerimi je bila tudi prodaja zlatih rezerv centralne banke, poteza, ki je zelo razjezila Washington, ki se vseskozi čudi, zakaj njegovi ukrepi nimajo bolj drastičnih posledic na poslovanje Venezuele.