K protestom je pozval Guaidó. Foto: Reuters
K protestom je pozval Guaidó. Foto: Reuters

Prebivalci Venezuele opozarjajo, da so se razmere v državi, kjer je že prej primanjkovalo hrane in zdravil, v zadnjem mesecu še poslabšale. Državo so namreč ohromili dolgotrajni električni mrki, ki povzročajo težave z dostopnostjo vode in telefonskimi storitvami.

K protestom je pozval Guaidó, ki se je konec januarja razglasil za začasnega predsednika, kot takšnega pa so ga priznale ZDA, številne latinskoameriške države in EU. Ti protesti so po njegovih besedah začetek vala "odločilnih" protestov, ki naj bi zrušili Madura, poroča Reuters. Predsednik Maduro medtem ohranja podporo vojske, podpirata pa ga tudi Rusija in Kitajska.

"Nismo prišli zahtevat le vode in elektrike. Prišli smo zahtevat svobodo in demokracijo," je na protestu dejal Guaidó. Dodal je, da ne bodo dovolili "tem lopovom", da nadzirajo državo.

"Znebiti se moramo tega uzurpatorja in ne moremo misliti na nič drugega," je dejala 53-letna podpornica opozicije Claudia Rueda, pri čemer je mislila na Madura. Protestniki so vzklikali: "Vode ni več, elektrike ni več, Maduro, zdaj manjka le še, da odideš tudi ti."

Oblasti so zaradi pomanjkanja elektrike zaprle šole in skrajšale delovni čas. Ponovna vzpostavitev električne energije sicer ni enakomerna, ponekod se tako še naprej spopadajo z mrki.

Na ulice glavnega mesta so prišli tudi podporniki vlade. Foto: Reuters
Na ulice glavnega mesta so prišli tudi podporniki vlade. Foto: Reuters

Policija uporabila gumijaste naboje, solzivec

Iz Caracasa niso poročali o nasilju, povezanem s protesti, so pa o spopadih med protestniki in policijo poročali iz mesta Maracaibo na zahodu države. Tam naj bi policija na protestnike streljala z gumijastimi naboji in solzivcem.

25-letni protestnik v tem mestu Denis Fernández je dejal, da je njegova hčerka pred mesecem dni skoraj umrla zaradi hepatitisa, saj bolnišnice niso imele zdravil.

Medtem je nacionalna skupščina sporočila, da so na protestih v Maracaibu aretirali dva poslanca, ki sta bila nato izpuščena.

Maduro organizira svoje podpornike

V času opozicijskih protestov je vladajoča socialistična stranka v Caracasu organizirala shod podpornikov, ki se ga je udeležilo več tisoč ljudi. Dejali so, tako kot Maduro, da so električni mrki posledica ameriških napadov.

Medtem opozicija za mrke krivi vlado, ki jo obtožuje nesposobnosti vzdrževanja električnega omrežja, in skorumpirane uslužbence, ki naj bi pokradli milijarde dolarjev, namenjenih za razvoj omrežja.