Podpredsednik ZDA je predstavniku Venezuele pri ZN-u dejal, da ne bi smel predstavljati svoje države v svetovni organizaciji. Foto: Reuters
Podpredsednik ZDA je predstavniku Venezuele pri ZN-u dejal, da ne bi smel predstavljati svoje države v svetovni organizaciji. Foto: Reuters

"Prišel je čas, da Združeni narodi priznajo začasnega predsednika Juana Guaidója kot legitimnega predsednika Venezuele," je dejal Pence. Po njegovih besedah "Nicolás Maduro mora oditi".

Združene narode je Pence še pozval, naj prekliče mandat venezuelskega predstavnika v tej svetovni organizaciji, kjer naj ga zamenja predstavnik samooklicanega začasnega predsednika Guaidója.

Maduro s predstavniki Rdečega križa v predsedniški palači v Caracasu. Foto: Reuters
Maduro s predstavniki Rdečega križa v predsedniški palači v Caracasu. Foto: Reuters

Kot je v Varnostnem svetu ZN-a, ki se je zaradi skrb vzbujajočih humanitarnih razmer v Venezueli sešel na zahtevo ZDA, napovedal Pence, bo Washington predstavil osnutek resolucije ZN-a, s katero naj bi priznali Guaidója za legitimnega voditelja Venezuele ter priznali njegovega predstavnika v ZN-u.

Pence je nagovoril trenutnega predstavnika Venezuele v sejni dvorani Varnostnega sveta: "Z vsem dolžnim spoštovanjem, veleposlanik, ne bi smeli biti tukaj. Vrniti se morate v Venezuelo in povedati Nicolásu Maduru, da je njegov čas že minil, čas je, da gre."

Guaidója je kot začasnega predsednika do zdaj priznalo že več kot 50 držav, med njimi večina članic EU-ja, tudi Slovenija. Njegovega predstavnika Gustava Tarreja pa je kot uradnega predstavnika Venezuele v Organizaciji ameriških držav (OAS) v torek priznal stalni svet organizacije. Maduro je sicer že napovedal, da bo Venezuela do konca meseca izstopila iz te regionalne organizacije.

Maduro: Pripravljeni smo sprejeti pomoč

Medtem je venezuelski predsednik po srečanju s predsednikom Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) v Caracasu sporočil, da je Venezuela pripravljena sprejeti mednarodno pomoč.

Na Twitterju je sporočil, da so pripravljeni vzpostaviti mehanizme sodelovanja za mednarodno pomoč in podporo.

Maduro, ki zanika, da se država spopada s humanitarno krizo, je ob tem dejal, da mora ICRC pri sodelovanju s Caracasom spoštovati pravni red v državi. Delegacija ICRC-ja pod vodstvom predsednika Petra Maurerja je na obisku od nedelje.

Venezuela je znova ovita v temo. Foto: Reuters
Venezuela je znova ovita v temo. Foto: Reuters

ICRC je v petek izrazil zaskrbljenost zaradi resnosti učinka, ki ga imajo zdajšnje krizne razmere na Venezuelce, še posebej na tiste, ki nimajo dostopa do osnovnih potrebščin.

Po podatkih ZN-a kar sedem milijonov Venezuelcev oziroma četrtina prebivalstva potrebuje humanitarno pomoč in ima omejen dostop do hrane in zdravil. Nedohranjenih je 3,7 milijona ljudi, kronično nedohranjenih pa najmanj 22 odstotkov otrok, mlajših od pet let, navaja ZN.

Znova mrk v državi

Medtem iz večjega dela Venezuele poročajo o električnem mrku. Največje pomanjkanje električne energije v tednu dni je v temo zavilo tako velik del glavnega mesta kot tudi obsežna območja v najmanj 20 od skupno 23 zveznih držav.

Po do zdaj največjem električnem mrku 7. marca, ki je trajal teden dni, so v državi pogosti izpadi električne energije. Zunaj Caracasa veljajo redukcije.

Zaradi izpadov elektrike so moteni dobava pitne vode in tudi promet ter komunikacije, zato so številni ljudje prisiljeni delati samo šest ur na dan.

Madurova vlada je električni mrk marca pripisala kibernetičnemu napadu na venezuelsko elektrarno Guri, kar naj bi v sodelovanju z opozicijo pod vodstvom Guaidója izvedle ZDA. Guaidó pa je za mrk obtožil nesposoben režim in leta zanemarjanja energetskega sektorja.