Foto: Reuters
Foto: Reuters

Brez električne energije je ostalo 18 od 23 zveznih držav. Do izpada je po poročanju venezuelske novičarske strani El Pitazo prišlo zaradi napake na hidroelektrarni Simóna Bolívarja, imenovani tudi "Guri".

Po poročanju Guardiana je Maduro na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal, da gre za "električno vojno", ki jo je napovedal in jo "narekuje ameriški imperializem proti našim ljudem". "Nič in nihče ne bo porazil Bolívarjevih in Chávezovih ljudi," je zapisal na Twitterju.

"To ni napad na vlado. To je napad na ljudi," je dejal novinarjem venezuelski minister za energijo Luis Motta Domínguez.

Iz državne hidroelektrarne Corpoelec so sporočili, da je izpad elektrike "vojna proti državi" in da poskušajo električni izpad nadomestiti. Zaradi izpada, ki je trajal skoraj 16 ur, je venezuelska vlada javnim uslužbencem in šolarjem naročila, naj ostanejo doma, češ da bodo tako lažje in hitreje popravili napake na omrežju.

ZDA odgovornost zanikale

"Za izpad električne energije in uničenje, ki sta prizadela Venezuelce, niso krive ZDA," je na spletnih družbenih omrežjih odgovoril ameriški državni sekretar Mike Pompeo. "Izpadi elektrike in stradanje so posledica nesposobnosti Madurovega režima."

Podobnega mnenja je Juan Guaidó, ki se je januarja razglasil za začasnega predsednika Venezuele. Dejal je, da je to le znak, da se Maduru iztekajo dnevi.

Izpadi elektrike so sicer v Venezueli, ki jo že dalj časa pesti huda gospodarska kriza, reden pojav. Strokovnjaki zanje krivijo vlado oziroma odsotnost naložb v infrastrukturo, medtem ko režim prst upira v domnevne saboterje.

Pred enim letom je Maduro nalogo zaščite generatorjev elektrike zaupal vojski, a se izpadi nadaljujejo.