Predsednik Venezuele Nicolas Maduro ne zaupa evropskim institucijam in poglablja sodelovanje z Rusijo. Foto: Reuters
Predsednik Venezuele Nicolas Maduro ne zaupa evropskim institucijam in poglablja sodelovanje z Rusijo. Foto: Reuters

V intervjuju za portal RT je dejala, da je venezuelska vlada že izvedla "konkretne korake", s katerimi bo zahtevala nazaj svoje premoženje, ki so ga "ukradle" ZDA in zamrznile evropske banke. "Najeli smo odvetnike, ki bodo zastopali naš interes, predvsem glede nezakonito zamrznjenega zlata britanske centralne banke Bank of England," je dejala.

Kot je znano, je britanska centralna banka zavrnila zahtevo Venezuele po vrnitvi zlata v vrednosti 1,2 milijarde dolarjev, ki je del državnih zunanjih rezerv. Samooklicani predsednik Venezuele Juan Guaidó, ki ga podpirajo ZDA, je potezo označil kot "zaščito" državnega premoženja.

Venezuelska podpredsednica Delcy Rodriguez je dodala, da bo Venezuela po pravni poti od ZDA zahtevala vrnitev zamrznjenega premoženja v vrednosti sedem milijard dolarjev, ki je v lasti državnega naftnega podjetja PDVSA in njegove podružnice Citgo, enega večjih podjetij, ki črpa zemeljski plin, s sedežem v Houstonu v ameriški zvezni državi Teksas. Washington namreč želi venezuelska zamrznjena sredstva predati Juanu Guaidóju, ki je že napovedal, da bo tako v PDVSA-ju kot v Citgoju imenoval vzporedno upravo.

Selitev sedeža državnega podjetja iz Lizbone v Moskvo

Rodriguezova je napovedi venezuelskega predsednika Nicolasa Madura o preselitvi sedeža PDVSA-ja iz Lizbone v Moskvo komentirala z besedami, da je to le "vprašanje časa" in v skladu z okrepitvijo sodelovanja z rusko naftno in plinsko industrijo.

Caracas bo poleg sedeža podjetja v Moskvo preselil tudi sedeže njegovih podružnic. Pred dnevi je na srečanju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom v Moskvi dejala, da se je Maduro za ta korak odločil, saj ne zaupa evropskim institucijam, ki da niso pripravljene ščititi premoženja Venezuele.

Komentirala je tudi njen pogled na samooklicanega predsednika Venezuele Juana Guaidója, za katerega je dejala, da se je "že osmešil doma, zdaj pa zganja cirkus na mednarodni ravni". Opozicijo v Venezueli je obtožila sodelovanja z administracijo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki želi odstaviti venezuelskega predsednika Madura.

Guaidó Venezuelce pozval k protestom

Samooklicani predsednik Venezuele Juan Guaidó je zapustil državo kljub sodni prepovedi potovanja v tujino. Foto: Reuters
Samooklicani predsednik Venezuele Juan Guaidó je zapustil državo kljub sodni prepovedi potovanja v tujino. Foto: Reuters

Na vprašanje RT-ja, kaj lahko Guaidó pričakuje ob vrnitvi domov, je odgovorila, da bodo imela njegova ravnanja, kot je zahteva po odstavitvi vlade, podlago za kazenski pregon. Predsednik Maduro je namreč zagrozil, da bodo Guaidója ob vrnitvi v Venezuelo aretirali – grozi mu do 30 let zapora –, saj mu je venezuelsko vrhovno sodišče januarja prepovedalo potovanje v tujino, ker proti njemu poteka preiskava zaradi domnevnega kršenja ustavnega reda.

Guaidó je medtem na Twitterju Venezuelce za v ponedeljek in torek že pozval k protestom po vsej državi. O krajih zborovanj jih bodo obveščali na preverjenih straneh družbenih medijev.

Opozorilo EU-ja

Washington, ki Venezueli ves čas grozi z vojaškim posredovanjem, je Caracasu že zagrozil z "resnimi sankcijami", če bodo venezuelske oblasti Guaidóju škodovale. Tudi EU je v soboto opozoril Caracas pred aretacijo Guaidója, ki kljub grožnjam aretacije napoveduje, da se bo v ponedeljek vrnil v domovino.

Spomnimo, Juanu Guaidóju je 22. februarja uspelo vstopiti v sosednjo Kolumbijo, kjer je skušal voditi akcijo dostave ameriške humanitarne pomoči Venezueli. Nato se je v Bogoti udeležil srečanja držav skupine iz Lime in obiskal več držav v iskanju podpore. Med drugim je obiskal Brazilijo, Argentino, Paragvaj in Ekvador. V soboto je tako v Ekvadorju znova napovedal vrnitev v domovino.

Rusija bi bila mediator med Venezuelo in ZDA

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da je Moskva pripravljena na dvostranske posvete med ZDA in Venezuelo. Foto: Reuters
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da je Moskva pripravljena na dvostranske posvete med ZDA in Venezuelo. Foto: Reuters

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je medtem v sobotnem telefonskem pogovoru z ameriškim kolegom Mikom Pompeom obsodil ameriško vmešavanje v notranje zadeve Venezuele in njen destruktiven vpliv na državo. Ob tem je izrazil pripravljenost Moskve na "dvostranske posvete" z Washingtonom glede Venezuele, a le, če bodo potekali v skladu z načeli ustanovne listine Združenih narodov. "Samo Venezuelci imajo pravico odločati o svoji prihodnosti," je dodal.

Lavrov je med petkovim obiskom venezuelski podpredsednici Delcy Rodriguez v Moskvi obljubil nadaljnjo rusko podporo Maduru, vključno s humanitarno pomočjo. Dejal je, da je Rusija v Venezuelo v zadnjem času poslala 7,5 tone zdravil, prejeli pa so prošnjo za še več pomoči.