Poslanec Gilbero Caro med protesti proti Maduru januarja letos. Foto: AP
Poslanec Gilbero Caro med protesti proti Maduru januarja letos. Foto: AP

"Diktatura je znova arbitrarno pridržala poslanca Gilbera Cara, s čimer je kršila njegovo poslansko imuniteto," je na Twitterju sporočil venezuelski parlament, edina venezuelska institucija pod nadzorom opozicije. Navedli so, da "je uzurpatorski režim odgovoren za njegovo življenje in integriteto", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozicijska poslanka Adriana Pichardo je na novinarski konferenci pojasnila, da so njenega poslanskega kolega aretirali v restavraciji v bogati četrti Caracasa Las Mercedes. "Razloga za njegovo aretacijo ne poznamo, a mu verjetno želijo namestiti novo obtožbo in ga vplesti v umazano spletko," je povedala.

Cara so skupaj s še dvema opozicijskima poslancema in upokojenim generalom priprli že januarja 2017, ko so jih obtožili izdaje domovine in kraje orožja venezuelske vojske. Junija 2018 so ga brez obsodbe izpustili iz pripora.

Marca so v prestolnici aretirali že vodjo Guaidojevega kabineta Roberta Marrera in ga obtožile načrtovanja napadov na politične voditelje Venezuele.

Sprememba pravil za sojenje Guaidoju

Aretirani poslanec prihaja iz stranke opozicijskega voditelja Juana Guaidoja, ki se je januarja razglasil za začasnega predsednika Venezuele in ga pod tem nazivom priznava več kot 50 držav po svetu. Predsednik Nicolas Maduro kljub mednarodnemu pritisku ne želi predati oblasti.

ZDA so uvedle sankcije proti venezuelskemu zunanjemu ministru Jorgeju Arreazi. Foto: EPA
ZDA so uvedle sankcije proti venezuelskemu zunanjemu ministru Jorgeju Arreazi. Foto: EPA

Na začetku meseca je venezuelska ustavodajna skupščina – ki jo nadzira vladajoča socialistična stranka in katere pooblastila presegajo parlament – odobrila ukrep, ki dovoljuje sojenje Guaidoju kljub njegovi poslanski imuniteti.

ZDA s sankcijami proti zunanjemu ministru

ZDA so medtem uvedle sankcije proti zunanjemu ministru Venezuele Jorgeju Arreazi, s čimer stopnjujejo pritisk na Madurovo vlado, ki je sicer ne priznavajo več. Sankcij niso posebej utemeljevali in sporočili le, da jih je Arreaza deležen zaradi svojega položaja.

"ZDA ne bodo mirno gledale, kako nelegitimni Madurov režim strada venezuelsko ljudstvo njihovega premoženja, človečnosti in pravice do demokracije," je sporočil finančni minister Steven Mnuchin in dodal, da bodo uvajanje sankcij nadaljevali.

Arreaza je nekdanji novinar, ki je študiral na univerzi v Cambridgeu. Sankcije zajemajo zamrznitev morebitnega premoženja v ZDA in prepoved Američanom, da poslujejo z njim. Poleg Arreaze so sankcije uvedli tudi proti venezuelski sodnici Carol Bealexis Padilla de Arretureta.