Prizorišče dogodka. Foto: Reuters
Prizorišče dogodka. Foto: Reuters

Predstavnica quebeške policije je sporočila, da okoliščine nesreče še preiskujejo, vendar pa vse kaže, da gre za osamljen dogodek, pri čemer naj ne bi šlo za teroristično dejanje. Voznik je sprva pobegnil s kraja nesreče, vendar se je pozneje sam predal policiji.

Umrla sta moška, stara 60 in 70 let, dva od devetih poškodovanih pa sta v kritičnem stanju.

Očividci so lokalnim medijem povedali, da je tovornjak zadel več ljudi na pločniku pred priljubljeno pivovarno, nato pa nadaljeval pot še 400 do 500 metrov in pri tem trčil v še več ljudi.

Tožilstvo je 38-letnika obtožilo dveh primerov "nevarne vožnje, ki je povzročila smrt". Še več obtožnic lahko sledi po koncu preiskave. Osumljencu grozi dosmrtni zapor.

Preiskovalci menijo, da je voznik v pešce zapeljal namerno. "Prezgodaj je še govoriti o nagibu," je novinarjem povedal tožilec iz Quebeca Simon Blanchette in dodal, da je imel osumljenec kazensko kartoteko izpred nekaj let, vendar ne zaradi "težkih" prekrškov.

Kanadski premier Justin Trudeau je v tvitu po incidentu dejal, da je njegovo "srce pri ljudeh Amquija v Quebecu".

Pred mesecem dni avtobus trčil v vrtec

Do dogodka je prišlo mesec dni po tem, ko je v vrtec v predmestju Montreala trčil avtobus, pri čemer sta umrla dva štiriletna otroka, še šest pa jih je bilo ranjenih. Šlo je za namerno dejanje, ki ga je zagrešil posameznik z duševnimi motnjami.

Leta 2018 je 25-letni Kanadčan z najetim kombijem zapeljal v množico pešcev v središču Toronta in v najbolj smrtonosnem tovrstnem napadu v zgodovini Kanade ubil 11 ter ranil 16 ljudi. Julija lani je bil obsojen na dosmrtni zapor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.