Senator Bob Menendez. Foto: Reuters
Senator Bob Menendez. Foto: Reuters

Menendez je član zveznega senata ZDA od leta 2006, na začetku meseca pa je kot član kongresne delegacije ZDA med drugim obiskal tudi Slovenijo. To je že druga obtožnica zaradi korupcije proti Menendezu v zadnjem desetletju.

Leta 2017 porota na sojenju ni mogla sprejeti soglasne odločitve o krivdi ali nedolžnosti, pravosodno ministrstvo pa se ni odločilo za nov sodni proces. Menendez je takrat zagrozil, da si je zapomnil, kdo mu koplje politični grob in da tega ne bo pozabil.

Pravosodno ministrstvo je lani na njegovem domu v New Jerseyju izvedlo hišno preiskavo in odkrilo skoraj 500.000 dolarjev gotovine po ovojnicah in žepih, zlate palice in luksuzno vozilo.

To naj bi skupaj z ženo pridobil s korupcijo, med drugim v korist poslovnega partnerja iz Egipta. V zameno za politične usluge naj bi Menendez dobival zlato, gotovino, plačila za hipoteko, kompenzacije za fiktivna zaposlovanja in luksuzno vozilo.

Obtožnica med drugim navaja, da je Menendez skupaj z ženo in partnerji Waelom Hano, Josejem Uribejem in Fredom Daibesom izkoriščal svoj politični vpliv. Pritiskal naj bi na ministrstvo za kmetijstvo, da ohrani monopol Hane pri uvozu mesa halal iz Egipta v ZDA, predsednika ZDA pa naj bi skušal prepričati o imenovanju zveznega tožilca v New Jerseyju, ki bi koristil njegovim partnerjem.

Menendez obtožbe odločno zavrača. Zaradi obtožnice bo sicer moral zapustiti položaj predsednika odbora za mednarodne odnose, lahko pa ostane član odbora.