Foto: EPA
Foto: EPA

Sodišče je že leta 2016 razveljavilo skoraj identičen zakon v Teksasu. Konservativni kongresniki obeh držav so potrdili zakon, ki določa, da lahko splave opravijo le zdravniki, ki imajo dovoljenje za opravljanje posegov v rednih bolnišnicah. Splavi se v ZDA lahko opravljajo le na določenih specializiranih klinikah, v nekaterih bolnišnicah pa zdravnikom, ki opravljajo splave, ne dovolijo, da bi pri njih opravljali druge operacije.

Praktična posledica zakona v Louisiani bi bila, tako kot v Teksasu, da bi klinike za splave morali zapreti, ker ne bi bilo zdravnikov, ki bi lahko ta poseg opravljali. Predlagatelji zakonov v Teksasu in Louisiani so sicer trdili, da gre za zdravje žensk, ki se odločijo za splav.

Roberts razočaral konservativne Američane

Sodnik Stephen Breyer je v mnenju liberalne četverice zapisal, da je zakon Louisiane glede na ustavnost pravice do splava nedvomno neustaven: "Dokazi potrjujejo to, da nekatere bolnišnice zavračajo zdravnike zaradi tega, ker opravljajo splave." Gre za novo v vrsti tesnih odločitev, ki zadevajo odmevne primere glede priseljevanja ali homoseksualcev, pri katerih se sicer konservativni predsednik vrhovnega sodišča John Roberts postavi na stran liberalne manjšine vrhovnega sodišča. Roberts doslej glede splava še ni prestopil na liberalno stran.

Roberts, ki ga je imenoval nekdanji predsednik George Bush mlajši, je veliko razočaranje za konservativne Američane, ki jih je med drugim razjezil tudi s tem, da je prispeval odločilni glas za ohranitev zdravstvene reforme predsednika Baracka Obame. Ta reforma je zdaj znova pred vrhovnim sodiščem, ker jo želi vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa znova razveljaviti.

Roberts je v svojem ločenem mnenju glede odločitve, pri kateri je soglašal z mnenjem liberalne četverice o neustavnosti zakona Louisiane, zapisal, da je odločanje večine sodišča v primeru Louisiane vodila odločitev večine sodišča v primeru Teksasa. Roberts je takrat sicer glasoval z manjšino za ohranitev teksaškega zakona. Vendar pa je bil jeziček na tehtnici med konservativci in liberalci na sodišču Anthony Kennedy, ki se je upokojil leta 2018. Kot kaže, je to vlogo zdaj prevzel Roberts.

Thomas: Razveljavljen popolnoma legitimen zakon zvezne države

Konservativni temnopolti sodnik Clarence Thomas je v mnenju manjšine zapisal, da je večina zdaj znova nadaljevala sodno prakso na majavih temeljih, ko je razveljavila popolnoma legitimen zakon zvezne države. Ta zakon je padel na sodišču prve stopnje, kjer je sodnik menil, da se z njim ženskam jemljejo zdravstvene ugodnosti, saj bo za splav ostala na voljo le ena klinika v celotni državi Louisiani. Zvezno prizivno sodišče v New Orleansu ga je zavrnilo in menilo, da se obstoječe klinike ne bodo zapirale, zdravniki, ki želijo opravljati splav, pa naj se le bolj potrudijo za dobre odnose z navadnimi bolnišnicami.