Po zvezni zakonodaji sicer v ZDA na izvršitev smrtne kazni čaka okoli 60 obsojencev, lani so jih usmrtili 22. Foto: EPA
Po zvezni zakonodaji sicer v ZDA na izvršitev smrtne kazni čaka okoli 60 obsojencev, lani so jih usmrtili 22. Foto: EPA

Vrhovno sodišče je decembra lani blokiralo odločitev administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa o ponovnem izvajanju smrtnih kazni na zvezni ravni in štirim obsojencem dovolilo pritožbo na prizivno sodišče.

Moratorij je bil sprejet zaradi niza sodnih odločitev proti običajnemu načinu usmrtitve, ki vključuje koktajl treh različnih kemikalij.

Pritožba jim ni uspela, vrhovno sodišče pa je tako odpravilo zadnjo pravno oviro pred obnovo usmrtitev 13. julija; tri usmrtitve so napovedane za julij, ena avgusta.

Prvega naj bi usmrtili Daniela Lewisa Leeja, zagovornika nadvlade bele rase, ki je bil leta 1999 obsojen na smrt zaradi umora para in njune osemletne hčerke v Arkansasu.
Med štirimi obsojenci je tudi napadalec na bostonski maraton leta 2013 Džohar Carnajev, ki je tam nastavil bombo in ubil tri ljudi, 260 ljudi pa je bilo poškodovanih.

Večina usmrtitev na ravni zveznih držav

Za večino zločinov sodijo na sodiščih zveznih držav, na zveznih sodiščih pa tudi za najhujše zločine, kot so teroristični napadi in zločini iz sovraštva, kot tudi za zločine, storjene v vojaških oporiščih in indijanskih rezervatih.

V zadnjih 45 letih so na zvezni ravni usmrtili tri obsojence, med njimi Timothyja McVeigha leta 2001 zaradi bombnega napada na zvezno poslopje v Oklahoma Cityu leta 1995, v katerem je bilo ubitih 168 ljudi.