YouTube je že odstranil 130.000 videoposnetkov. Foto: Reuters
YouTube je že odstranil 130.000 videoposnetkov. Foto: Reuters

Tehnološki velikan, ki je v lasti Googla, bo prav tako zaprl račune proticepilskih vplivnežev, poroča BBC.

YouTube je sporočil, da so od lanskega leta, ko so sprejeli prepoved vsebin, ki širijo lažne informacije o cepivih proti covidu-19, s platforme odstranili že 130.000 videoposnetkov.

V podjetju so še sporočili, da so opazili, da se trditve o cepivih proti covidu-19 "širijo v dezinformacije o cepivih na splošno". Nova politika se tako nanaša na cepiva, ki so že dolgo odobrena, kot so tista proti ošpicam ali hepatitisu B.

Osebna pričevanja, povezana s cepivi, vsebine o cepilnih politikah, vsebin o preizkusih novih cepiv in zgodovinski posnetki o uspehih ali neuspehih cepiv bodo lahko ostali na platformi, so sporočili z YouTuba.

Odločitev sledi februarskemu sklepu družbenega omrežja Facebook o prepovedi lažnih objav, da cepiva niso učinkovita ali da povzročajo avtizem. Facebook pa se spopada s težavami pri uveljavljanju te prepovedi.

Marca je družbeno omrežje Twitter oznanilo, da bodo uporabniki, ki večkrat širijo lažne informacije o cepivih, odstranjeni.

BBC poroča, da so bili tehnološki velikani tarče kritik, češ da niso storili dovolj proti lažnim zdravstvenim informacijam na svojih omrežjih.

Julija je ameriški predsednik Joe Biden dejal, da so družbena omrežja zaradi širjenja lažnih informacij v veliki meri odgovorna za skeptičnost ljudi glede cepljenja. Pozval jih je, naj naslovijo to vprašanje.

Youtube nad lažne informacije o cepivu proti covidu-19