Manuel Merino je odstopil po petih dneh na položaju predsednika. Foto: Reuters
Manuel Merino je odstopil po petih dneh na položaju predsednika. Foto: Reuters

V dneh po odstavitvi Vizcarre so Peru zajeli množični protesti z več deset tisoč udeleženci. V soboto so se protesti sprevrgli v nasilje med protestniki in policijo, ki ji tudi nekateri vidni politiki očitajo čezmerno uporabo sile.

Policija je proti protestnikom, nekateri med njimi so metali kamne in ognjemete, posredovala s solzivcem in s pravimi naboji, pri čemer sta umrla 24-letni in 25-letni protestnik. Zdravstveni uradniki so potrdili, da sta umrla zaradi strelnih ran, poroča BBC. Več kot 60 ljudi je bilo v protestih ranjenih.

Nadškof Lime Carlos Castillo sicer trdi, da so umrli trije protestniki. Policija je potrdila dve smrtni žrtvi. Nacionalni koordinator za človekove pravice medtem preiskuje poročila, da naj bi umrli štirje ljudje.

V nedeljo dopoldne je zaradi nasprotovanja policijski agresiji in odzivom predsednika Merina na proteste odstopilo 12 ministrov iz njegovega novega kabineta. Nato je Merina k odstopu pozval tudi vodja perujskega kongresa Luis Valdez, poslanci pa so sporočili, da ga bodo v nasprotnem primeru odstavili.

Nekaj ur zatem je v televizijskem nagovoru odstop oznanil tudi predsednik, kar je sprožilo veliko slavje na ulicah prestolnice Lima. Kongres naj bi novega začasnega predsednika, ki bo vodil državo do konca Vizcarrovega mandata julija 2021, imenoval na novi izredni seji.

Množični protesti v Peruju potekajo od odstavitve predsednika Vizcarre v ponedeljek. Protestniki so odstop Merina sprejeli z navdušenjem. Foto: Reuters
Množični protesti v Peruju potekajo od odstavitve predsednika Vizcarre v ponedeljek. Protestniki so odstop Merina sprejeli z navdušenjem. Foto: Reuters

Vizcarra zanika obtožbe prejemanja podkupnine

Merino je bil na položaju le pet dni. Položaj je zasedel v torek, potem ko je predsednika države Martina Vizcarro kongres v ponedeljek odstavil zaradi obtožb o korupciji. Prejel naj bi okoli pol milijona evrov podkupnine od gradbenega podjetja, ko je bil še guverner pokrajine Moquegua.

Vizcarra vse očitke zanika in je postavil pod vprašaj zakonitost in legitimnost svoje odstavitve, češ da ustavno sodišče še ni sprejelo odločitve, legitimnost pa da je v rokah ljudi. Protestniki trdijo, da je kongres organiziral državni udar, v katerem so odstavili Vizcarro. Nekdanji predsednik uživa priljubljenost zaradi svojih poskusov reform.

Peru na tretjem mestu po številu umrlih s covidom-19

Peruju se zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 napovedujejo hude gospodarske izgube. Država je uvedla ene izmed najostrejših ukrepov v Južni Ameriki, a nove okužbe kljub temu naraščajo. V državi so do zdaj potrdili 935.000 okužb in 35.000 smrti, s čimer je država na tretjem mestu po številu smrtnih žrtev na 100.000 prebivalcev.