Mehika ima tretje največje število mrtvih zaradi covida-19 na svetu. Foto: Reuters
Mehika ima tretje največje število mrtvih zaradi covida-19 na svetu. Foto: Reuters

S tem se državi po številu okužb uvrščata na šesto in sedmo mesto na svetu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Mehiki, kjer živi okoli 130 milijonov ljudi, so doslej potrdili 55.293 smrtnih žrtev covida-19. Samo v ZDA in Braziliji imajo več mrtvih v pandemiji.

V Peruju pa so v zadnjem dnevu predvsem zaradi popravljene metodologije potrjevanja žrtev potrdili kar 3658 smrti, skupno pa 25.648.

Oblasti v Peruju so zaradi slabšanja razmer uvedle ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa, potem ko so odpravile karantenske ukrepe na začetku julija. Predsednik Martín Vizcarra je v sredo napovedal ponovno uvedbo prepovedi gibanja na prostem ob nedeljah in prepoved zbiranja v zasebnih krogih.

V Mehiki, kjer nikoli niso uvedli stroge karantene, so se medtem v omejenem obsegu odprle številne trgovine, restavracije in druge storitve.

Razmere se slabšajo tudi v Kolumbiji, kjer so doslej potrdili 433.805 okužb in 14.145 mrtvih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Okoli tretjino vseh primerov so potrdili v glavnem mestu Bogotá.

Latinska Amerika in Karibsko otočje je trenutno najhuje prizadeta regija v pandemiji. Potrdili so več kot 5,8 milijona okužb in tretjino od 750.000 smrti.

V Aucklandu podaljšujejo karanteno

Medtem je novozelandska premierka Jacinda Ardern napovedala 12-dnevno podaljšanje karantenskih ukrepov za Auckland. Omejitve so uvedli v sredo za tri dni, potem ko so potrdili okužbo z novim koronavirusom pri štirih članih družine, skupno pa so do danes potrdili 30 okužb, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Skupno bodo karantenski ukrepi za Auckland veljali 14 dni. "Zdaj odpraviti omejitve in imeti potem eksplozijo novih primerov bi bilo najslabše za Auckland in naše gospodarstvo," je povedala premierka.

Okužene ljudi so namestili v posebne oddelke za preživljanje karantene, enega bolnika zdravijo v bolnišnici. Skoraj vse nove okužbe so potrdili v povezavi z družino, pri kateri so potrdili prvi primer. Za enega okuženega pa še preverjajo stik.

V Aucklandu so zaprte šole in vse nenujne trgovine in storitve. Prebivalce so pozvali, naj ostanejo doma. V drugih delih države so prepovedani dogodki z več kot sto ljudmi.

Na Novi Zelandiji so bili več kot sto dni brez lokalnega prenosa okužbe, s tem je bila država ena najuspešnejših v pandemiji covida-19. To jim je uspelo predvsem zaradi strogih ukrepov, ki so jih uvedli zelo zgodaj. Od začetka pandemije so potrdili 1602 okužbi, umrlo je 22 ljudi.