Senat lahko Trumpu s posebnim glasovanjem prepove kandidiranje za vnovični predsedniški položaj leta 2024. Foto: Reuters
Senat lahko Trumpu s posebnim glasovanjem prepove kandidiranje za vnovični predsedniški položaj leta 2024. Foto: Reuters

Predstavniški dom kongresa bo ustavno obtožbo proti Trumpu, v kateri mu očitajo spodbujanja upora proti vladi, poslal v senat v ponedeljek, nato pa bo imel Trump z ekipo odvetnikov na voljo dva tedna, da pripravi obrambo. Sojenje se bo tako začelo v tednu od osmega februarja naprej.

Preložitev začetka sojenja z začetnimi nagovori tožilstva – demokratskih kongresnikov iz predstavniškega doma – in Trumpovih odvetnikov koristi tudi demokratom. Tožilci oziroma upravitelji ustavne obtožbe bodo imeli prav tako več časa za pripravo obtožnice, senat pa bo lahko vmes nadaljeval potrjevanje ministrskih kandidatov vlade predsednika Joeja Bidna.

Schumer je zaradi ugoditve McConnellu od senatorja iz Kentuckyja dobil zagotovila, da republikanski senatorji pri potrjevanju kandidatov ne bodo delali težav.

Dejstvo, da se začetek druge ustavne obtožbe proti Trumpu ni začel s prepirom, ampak s kompromisom, je tudi dober obet za uspeh pogajanj o 1900 milijard dolarjev vrednem Bidnovem predlogu za boj proti pandemiji covida-19 in pomoč gospodarstvu ter Američanom.

McConnell želi, da bi demokratska večina republikancem ohranila možnost filibustra oziroma obstrukcije, kar vsaj za zdaj obeta kompromise. Demokrati lahko filibuster ukinejo, vendar jim to ni v dolgoročnem interesu, saj lahko že čez dve leti izgubijo večino in bodo v enakem položaju kot danes republikanci.

"Do sprave lahko pride le z resnico in odgovornostjo"

Trumpa je zgodovinska druga ustavna obtožba doletela zaradi spodbujanja svojih privržencev k napadu na kongres 6. januarja, ki se je končal s petimi smrtnimi žrtvami. "Vsi si želimo pustiti to grozno poglavje v zgodovini za nami. A do sprave lahko pride le z resnico in odgovornostjo. To je namen sojenja," je dejal Schumer.

Edina sankcija pri ustavni obtožbi predsednika je odstavitev s položaja, na katerem Trumpa zaradi izteka mandata ni več. V primeru obsodbe pa lahko senat Trumpu s posebnim glasovanjem prepove kandidiranje na vnovični predsedniški položaj leta 2024 ali druge politične položaje. Vendar pa bo pot do obsodbe izjemno težka, saj morajo demokrati v glasovanje za obsodbo prepričati 17 republikancev.