Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Obtoženi se v torek na zveznem sodišču na Manhattnu ni izrekel o krivdi ali nedolžnosti. Njegova odvetnica iz društva za pravno pomoč Federal Defenders of NYC obtožb ni komentirala.

Tožilstvo trdi, da je Luka Klasinc dobil skoraj 1,6 milijona dolarjev pomoči za svoje podjetje, denar pa da je nakazoval v Mehiko, Indijo in na Kitajsko. Za bančno prevaro je v ZDA najvišja zagrožena kazen 30 let zapora.

"V času, ko so majhna ameriška podjetja trpela zaradi pandemije covida-19, je Klasinc skušal priti do denarja s prevaro. Njegove načrte smo ustavili in zdaj bo odgovarjal za svoje domnevne predrzne laži," je sporočila ameriška zvezna tožilka na Manhattnu Audrey Strauss.

Banka račune zamrznila septembra

Luka Klasinc je bil član olimpijske reprezentance leta 1992 v francoskem Albertvillu, kjer je zasedel 26. mesto v umetnostnem drsanju. Foto: Youtube
Luka Klasinc je bil član olimpijske reprezentance leta 1992 v francoskem Albertvillu, kjer je zasedel 26. mesto v umetnostnem drsanju. Foto: Youtube

Banka je Klasinčeve račune zamrznila že septembra lani, zaradi česar je vložil prošnjo za ponovno odprtje, saj da je izvajal plačila poslovnim partnerjem in dobaviteljem opreme.

"Posojila, ki jih je med pandemijo dajala uprava za drobno gospodarstvo, so bila namenjena pomoči podjetjem zaradi pandemije. Vedno znova pa vidimo primere zlorabe tega programa. Preiskali bomo vse in tisti, ki so program zlorabljali za osebno korist, bodo odgovarjali," je po aretaciji Klasinca izjavil vodja ameriškega zveznega preiskovalnega urada (FBI) v New Yorku William Sweeney mlajši.

Večina državnih posojil nepovratnih

Obtožni predlog navaja, da je Klasinčevo podjetje BOB77 okrog leta 2019 odprlo tri poslovne bančne račune z mednarodno finančno ustanovo, ki je navedena le kot "Bank-1". Med julijem in septembrom 2020 je na tri račune od zvezne uprave za drobno gospodarstvo dobil 11 posojil v skupni vrednosti 1.595.800 ameriških dolarjev. Šlo je za posojila, ki jih je zvezna vlada namenila majhnim podjetjem za preživetje v času krize zaradi pandemije covida-19. Ta posojila so bila v večini primerov nepovratna.

V istem obdobju je sledilo več nakazil z računov mednarodnim prejemnikom. Neimenovana banka je posumila na prevaro in zamrznila vse tri račune BOB77 ter Klasinca povprašala o dejavnostih. Klasinc naj bi nato poslal ponarejeno pismo ameriške uprave za drobno gospodarstvo in s tem skušal prepričati banko, da račune odmrzne, trdi tožilstvo.

Aretiran na letališču v New Jerseyju

Luka Klasinc je 31. maja prek Carigrada osebno prišel v ZDA in se trikrat oglasil v Bank-1, kjer je uradnike skušal prepričati, da je šlo za naložbe, ki niso povezane s posojili. Uradniki Bank-1 so ga prijavili FBI-ju, ki ga je aretiral, preden se je vkrcal na letalo proti Carigradu z letališča Newark v New Jerseyju.

Omenjena banka je ameriški upravi za drobno gospodarstvo že vrnila 848.000 dolarjev, ki so ostali na treh blokiranih Klasinčevih računih.