Cepljenje v Ekvadorju poteka zelo počasi. Foto: EPA
Cepljenje v Ekvadorju poteka zelo počasi. Foto: EPA

S tem je postal že tretji minister na čelu tega resorja, ki se je poslovil v obdobju približno 40 dni. V državi se sicer spopadajo s težavami pri razdeljevanju cepiva proti covidu-19.

Predsednik države Moreno je v sredo tvitnil, da je ministra pozval k odstopu, češ da dogajanja tistega dne ni mogoče opravičiti. Tamkajšnji mediji so namreč poročali o velikih težavah pri razdeljevanju cepiva proti covidu-19 v prestolnici, kjer so za cepljenje nastale dolge vrste. Spoprijemali so se tudi s težavami pri usklajevanju dostave cepiv. Do podobnih zagat kot v prestolnici je prišlo tudi v mestu Guayaquil.

Podajanje kljuke

Falconi, ki je v sredo odstopil, je nasledil kirurga Rodolfa Farfana, ki je bil na položaj imenovan 1. marca, odstopil pa je 19. marca. Pred njim je ministrski stolček zasedal Juan Carlos Zevallos, ki je konec februarja odstopil pod pritiskom obtožb o pristranskosti pri razdeljevanju cepiv.

Moreno je zdaj za novega ministra imenoval Camila Salinasa, ki je tako postal že šesti zdravstveni minister v zdajšnji vladi in peti od začetka pandemije covida-19.

V Ekvadorju, ki šteje približno 17 milijonov prebivalcev, so do zdaj glede na vladne podatke potrdili nekaj več kot 328.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je skoraj 12.000 covidnih bolnikov.