Protest zaradi poznega ravnanja tožilstva. Foto: Reuters
Protest zaradi poznega ravnanja tožilstva. Foto: Reuters

Pojavila so se "vprašanja in pomisleki" glede ravnanja okrožnih tožilcev, so sporočile oblasti te zvezne države, poroča Guardian. Pravosodni minister Georgie Chris Carr je za preiskavo zaprosil državni preiskovalni urad GBI in zvezno pravosodno ministrstvo oziroma FBI, da ugotovi, "ali je bil postopek na kakršen koli način ogrožen".

Sorodna novica ZDA: Bo umor temnopoltega tekača označen za zločin iz sovraštva?

V obmorskem mestu Brunswick sta oče 64-letni Gregory, sicer nekdanji policist, in sin 34-letni Travis McMichael pred dvema mesecema ustrelila 25-letnega Arberyja med rekreativnim tekom. Gregory je policiji dejal, da sta se s sinom oborožila, ker sta mislila, da se branita pred nasilnim vlomilcem. Ob tem je zatrdil, da je Arbery napadel sina, ki se je s streli le branil.

Aretirali so ju in proti njima obtožnico vložili šele prejšnji teden, potem ko je v javnost prišel videoposnetek napada, na katerem je vidno, kako sta McMichaela konec februarja s poltovornjakom žrtvi pripravila zasedo, ga napadla in ustrelila, piše STA. Arbery se je branil, a so bili trije streli iz Travisove puške usodni. Umrl je na kraju dogodka.

Kraj, kjer je Travis McMichael ustrelil Ahmauda Arberyja. Foto: EPA
Kraj, kjer je Travis McMichael ustrelil Ahmauda Arberyja. Foto: EPA

Lokalna tožilka v Brunswicku Jackie Johnson je prva, ki je branila ravnanje svoje urada. Dejala je, da je bilo minimalno vpleteno v incident, saj je starejši McMichael do upokojitve lani pri njih delal kot preiskovalec, zaradi česar se je morala nemudoma izločiti iz preiskave. "Prepričana sem, da bo preiskava pokazala, da je naš urad storil, kar je bilo treba, in da ni nikakršne krivde z naše strani," je povedala Johnsonova, ki odločno zanika, da bi kdor koli iz njenega urada policiji odsvetoval preiskavo ali celo dejal, da je bilo streljanje upravičeno.

Zatrdila je, da se je nemudoma obrnila na okrožnega tožilca v sosednjem Waycrossu Georgea Barnhilla in ga zaprosila, naj njegov urad prevzame primer oziroma svetuje policiji v okrožju Glynn. "Ker je šlo za streljanje, nisem želela, da se zadeva ustavi," je dodala. Carr je štiri dni po uboju Arberyja določil Barnhilla za prevzem primera, vendar je ta medtem že svetoval policiji, "da ne vidi razloga za aretacijo in pregon nobene od vpletenih oseb".

Sorodna novica Nekdanji policist in njegov sin obtožena umora temnopoltega rekreativnega tekača

Tedne pozneje je Barnhill sklenil, da sta McMichaela zasledovala osumljenca vlomov, "njun namen pa je bilo le pridržanje do prihoda policije, kar je po zakonu Georgie povsem zakonito", zato ni videl razloga za pregon. Le nekaj dni po tem zapisu, 7. aprila, se je Barnhill zaradi navzkrižja interesov, saj njegov sin dela za Johnsonovo, sam izločil iz primera.

Tedaj ga je prevzel tožilec iz sosednjega Hinesvilla Tom Durden, ki ga je imel v predalu do objave videoposnetka. V ponedeljek mu je Carr primer odvzel in ga predal tožilki okrožja Cobb v Atlanti, Joyette Holmes, eni izmed sedmih temnopoltih okrožnih tožilcev v Georgii. Carr je dejal, da je Atlanta daleč od kraja incidenta, hkrati pa gre za cenjeno tožilko z veliko izkušnjami.