Največ beguncev, 22.000, naj bi ZDA sprejele iz Afrike. Foto: EPA
Največ beguncev, 22.000, naj bi ZDA sprejele iz Afrike. Foto: EPA

Biden je pred volitvami novembra lani napovedoval, da bo povečal število beguncev za sprejem v ZDA, nato si je aprila premislil in nameraval sporočiti, da je Trumpova omejitev trenutno "v nacionalnem interesu" ZDA, po kritikah dela demokratov in človekoljubnih organizacij pa je zdaj sporočil, da naj bi v letošnjem proračunskem letu, ki traja od oktobra lani do oktobra letos, sprejeli 62.500 beguncev.

Ob podpisu odločitve glede povečanja števila sprejetih beguncev je Biden dejal, da Trumpova omejitev "ne odraža ameriških vrednot" kot države, ki sprejema in podpira begunce. "Ta ukrep je pomemben zato, da se odstranijo dvomi med begunci po svetu, ki so toliko pretrpeli in čakajo na začetek novega življenja," je dejal Biden.

Ob tem je priznal, da jim do konca septembra najverjetneje ne bo uspelo sprejeti 62.500 beguncev zaradi pandemije novega koronavirusa in zaradi omejenih zmogljivosti naselitve v ZDA, kar naj bi bila posledica ukrepov prejšnje vlade.

Biden še vedno načrtuje povišanje številke na 125.000 v proračunskem letu 2022, ki se bo začelo letos oktobra, a tudi prihodnje leto naj ZDA ne bi sprejele toliko beguncev, kot jih uradno načrtuje. ZDA so sicer od 1. oktobra lani sprejele le okoli 2000 beguncev.

Biden povečal število beguncev, ki jih bodo ZDA sprejele