Kubanski letališki delavci z ameriško in kubansko zastavo na letališču v Santa Clari leta 2016, po tem ko je med državama poletel prvi komercialni let po 50 letih. Foto: Reuters
Kubanski letališki delavci z ameriško in kubansko zastavo na letališču v Santa Clari leta 2016, po tem ko je med državama poletel prvi komercialni let po 50 letih. Foto: Reuters

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v sredo sporočil, da je odprava omejitve letov namenjena "podpori kubanskemu ljudstvu", hkrati pa je tudi "v zunanjepolitičnem interesu ZDA".

Odprava omejitev omogoča ameriškim letalskim družbam uporabo tudi drugih letališč na Kubi in ne le tistega v Havani, piše v dokumentu ministrstva za promet ZDA.

Povezave bi lahko vzpostavili tudi z mesti Camaguey, Cayo Coco, Cayo Largo, Cienfuegos, Manzanillo, Matanzas in Santiago de Cuba, navaja Al Džazira. Al Džazira poroča, da sicer še ni znano, ali bodo na odobrene lokacije leteli tudi komercialni leti.

Olajšanje migracijskih postopkov za družinske člane

Sorodna novica "Kube ne bodo nikoli priznali kot demokratične, dokler ne bo kapitalistična"

Poleg odprave omejitev pri poletih nameravajo ZDA ponovno uvesti program za lajšanje migracijskih postopkov za člane iste družine, ki je bil več let začasno ustavljen. ZDA so prav tako obljubile povečanje kapacitet pri obravnavi prošenj za vizum v Havani.

ZDA bodo ukinile tudi ukrep administracije nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, ki je sorodnikom Kubancev v ZDA onemogočal pošiljanje finančne pomoči domačim, višje od 1000 dolarjev na četrtletje. Prav tako bodo dovolili pošiljanje denarja zunaj kroga družine.

Ameriški embargo na kubanski izvoz v veljavi od 1962

Bidnova administracija je 16. maja napovedala, da bo odpravila niz sankcij proti Kubi. Napoved razveljavitve nekaterih ukrepov je kubanska vlada sprejela z odobravanjem in to pozdravila kot majhen korak v pravo smer. Vendar je tudi opozorila, da to dejanje ne spreminja narave skoraj popolnega ameriškega embarga proti Kubi, ki je v veljavi že od leta 1962.