Eden izmed iranskih jedrskih reaktorjev v mestu Arak. Foto: Reuters
Eden izmed iranskih jedrskih reaktorjev v mestu Arak. Foto: Reuters

Tuja podjetja bodo tako lahko še naprej sodelovala pri delu v raziskovalnem reaktorju za težke vode Arak, jedrski elektrarni Bušehr, raziskovalnem reaktorju v Teheranu in drugih jedrskih objektih, poroča Al Džazira.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je pojasnjeval, da so se ZDA odločile za podaljšanje izjem za tuja podjetja, ker naj bi prav njihova navzočnost Iranu onemogočala razvoj jedrskega orožja.

Vendar je na pogovorih ameriške administracije prav Pompeo vztrajal, da omenjene izjeme ukinejo, so za Associated Press povedali neimenovani uradniki.

K podaljšanju izjem naj bi pozval Mnuchin

Na koncu je obveljalo mnenje trgovinskega ministra Stevena Mnuchina, da ukinitev izjem ni smiselna poteza v času, ko ZDA že tako ali tako kritizirajo zaradi ostrih sankcij proti Iranu, ki je tako kot ZDA eno izmed žarišč pandemije novega koronavirusa.

Iranska vlada trdi, da ameriške sankcije onemogočajo boj proti novemu koronavirusu. S SARS-CoV-2 je v državi okuženih 40.000 ljudi, umrlo pa jih skoraj 2500.

ZDA tudi med pandemijo izvajajo maksimalni pritisk

Teheran je na Združene narode naslovil prošnjo, naj pozovejo ZDA k opustitvi sankcij in kampanje maksimalnega pritiska v časih pandemije. Kljub predhodnim pozivom Kitajske in Rusije k omilitvi sankcij pa so jih ZDA v zadnjem mesecu še okrepile, ko so na "črne sezname" uvrstile pet podjetij in 15 posameznikov, večinoma iz Irana.