Pompeo je sporočil, da se kampanja maksimalnega pritiska ne ustavlja in oznanil nove sankcije. Foto: Reuters
Pompeo je sporočil, da se kampanja maksimalnega pritiska ne ustavlja in oznanil nove sankcije. Foto: Reuters

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je pojasnil, da se ameriška kampanja "maksimalnega pritiska" ne bo ustavila, dokler Iran ne bo "spremenil svojega obnašanja".

Oznanil je nove sankcije proti devetim podjetjem, organizacijam in posameznikom iz Južne Afrike, Hongkonga, Kitajske in Irana, ker so sodelovali pri trgovanju z iranskimi naftnimi izdelki. Sankcije so med drugim uvedli proti podjetju, ki upravlja pokojninske investicije iranske vojske.

Ministrstvo za trgovino ZDA je sočasno uvedlo sankcije proti šestim znanstvenikom, od tega petim iranskim, in 18 podjetjem v Iranu, na Kitajskem, v Pakistanu ter Združenih arabskih emiratih zaradi sodelovanja v iranskem jedrskem programu. Omenjenim ljudem in podjetjem bodo onemogočili uvoz materialov iz ZDA.

Pompeo je sporočil še, da se "Iran odloča o izpustitvi ameriških zapornikov" in Teheran pozval k "humanitarni gesti", s katero bi izpustili vse zaprte Američane.

Kitajska pozvala k prekinitvi sankcij – ZDA so jih še okrepile

ZDA so nove sankcije uvedle le nekaj ur po pozivu Rusije in Kitajske, naj zaradi epidemije novega koronavirusa Washington sankcije proti Iranu začasno ustavijo.

"ZDA pozivamo, naj takoj odpravijo enostranske sankcije za Iran. Nadaljevanje sankcij je v nasprotju s humanitarnostjo in ovira iranski odziv na epidemijo ter dostavo humanitarne pomoči ZN-a in drugih organizacij," je v tvitu zapisalo kitajsko zunanje ministrstvo.

Iranski zunanji minister Džavad Zarif je pred desetimi dnevi ZDA obtožil, da s sankcijami krčijo iranska sredstva za boj proti novemu koronavirusu in Washington obtožil
Iranski zunanji minister Džavad Zarif je pred desetimi dnevi ZDA obtožil, da s sankcijami krčijo iranska sredstva za boj proti novemu koronavirusu in Washington obtožil "medicinskega terorizma". Foto: Reuters

Iran za spopadanje s covid-19 zaprosil za posojilo pri IMF-ju

Ameriške sankcije sicer izvzemajo humanitarno pomoč Iranu, so pa močno prizadele iransko gospodarstvo. Teheran je pred tednom dni prvič po 60 letih zaprosil za posojilo pri Mednarodnem denarnem skladu (IMF).

Iran je zaprosil za pet milijard dolarjev za spopadanje z novim koronavirusom, s katerim je v državi okuženih že več kot 17.000 ljudi, 1135 ljudi pa je umrlo. Tudi če IMF odobri posojilo, pa lahko ZDA odločitev razveljavijo z vetom, piše Deutsche Welle.