ZDA svojo vrnitev k sporazumu pogojujejo s polnim spoštovanjem iranskih zavez, čeprav so ZDA prve prekršile sporazum. Na fotografiji ameriški zunanji minister Antony Blinken. Foto: Reuters
ZDA svojo vrnitev k sporazumu pogojujejo s polnim spoštovanjem iranskih zavez, čeprav so ZDA prve prekršile sporazum. Na fotografiji ameriški zunanji minister Antony Blinken. Foto: Reuters

Blinken je ponovil stališče predsednika ZDA Joeja Bidna, da se bo Washington vrnil k sporazumu, če bo Teheran spet v celoti spoštoval svoje zaveze.

"Če se bo Iran vrnil k polnemu spoštovanju svojih obveznosti v skladu s sporazumom, bodo to storile tudi ZDA, ki so glede tega pripravljene na začetek pogovorov z Iranom," piše v skupni izjavi ZDA in evropskih podpisnic sporazuma, Združenega kraljestva, Francije in Nemčije.

ZDA so pod predsednikom Donaldom Trumpom maja leta 2018 enostransko odstopile od sporazuma, s čimer so ga prekršile, in začele stopnjevati sankcije proti Iranu, ki hromijo to državo.

Iran je v zadnjih mesecih začel krepiti svoje jedrske dejavnosti, kar utemeljuje z neizpolnjevanjem obveznosti ameriške in evropske strani. Iran vztraja, da se morajo ZDA in evropske države prve vrniti k svojim zavezam, ki izhajajo iz sporazuma iz leta 2015.

Če preostale podpisnice sporazuma ne bodo izpolnjevale svojih obveznosti, je Iran zagrozil, da bo ustavil del pregledov njegovih jedrskih poslopij, ki naj bi jih 21. februarja izvedel Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA).

Evropske podpisnice (Združeno kraljestvo, Francija in Nemčija) in ZDA so v četrtek opozorile Iran, da bi bilo "nevarno" omejevati preglede omenjene agencije ZN-a.

Iranski zunanji minister Mohamad Džavad Zarif pa je po poročanju Al Džazire dejal, da morajo prvi korak storiti ZDA. Evropske podpisnice in EU pa bi morali izpolnjevati svoje obveznosti in zahtevati "konec Trumpove dediščine gospodarskega terorizma proti Iranu", je dejal. Njihovi ukrepi so zgolj odziv na ameriške in evropske kršitve sporazuma, je dodal.

Od ZDA Iran zahteva brezpogojen umik vseh sankcij, ki jih je uvedla Trumpova vlada, nato pa bo Teheran takoj preklical svoje ukrepe, ki so sledili, je pojasnil minister Zarif.

Zarif je sicer že nakazal pripravljenost na pogovore z ZDA in drugimi podpisniki sporazuma glede njegove oživitve.

ZDA odstopajo od stališča Trumpove vlade glede sankcij ZN-a

Predstavnik ZDA v Združenih narodih Richard Mills je v četrtek obvestil Varnostni svet ZN-a, da ZDA odstopajo od stališča prejšnje vlade Donalda Trumpa o samodejni vrnitvi vseh sankcij ZN-a proti Iranu.

Pred iztekom mandata je namreč Trumpova vlada hotela pri ZN-u izsiliti stališče, da je bil Iran tisti, ki je prekršil sporazum, ki da več ne velja in da se samodejno vrnejo vse sankcije ZN-a, ki so bile uvedene pred sporazumom. Nova Bidnova vlada pa je od tega stališča zdaj tudi uradno odstopila.