Foto: EPA
Foto: EPA

Lavrov je pred pogovorom z Zarifom dejal, da je "ena najbolj aktualnih tem reševanje jedrskega sporazuma". "Mi si tako kot Iran želimo, da bi znova veljal v celoti," je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Vodja iranske diplomacije je poudaril, da "se strinja s tem, da je treba sporazum rešiti pred tveganji in nevarnostmi, ki so se pojavile po izstopu" ZDA iz sporazuma maja 2018. Ob tem se je Moskvi zahvalil za njeno "konstruktivno in načelno držo" glede dogovora.

Po tem prvem srečanju zunanjih ministrov Rusije in Irana po prisegi novega ameriškega predsednika Bidna je Lavrov izrazil upanje, da se bodo ZDA vrnile k polnemu spoštovanju sporazuma oziroma "polnemu spoštovanju ustreznih resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov in s tem ustvarile razmere, da bo Iran spoštoval vse zaveze v jedrskem sporazumu".

Iran zahteva odpravo sankcij

Zarif pa je dejal, da bo Iran znova v polnosti izpolnjeval svoje zaveze iz sporazuma, če bodo ZDA pred koncem februarja odpravile sankcije proti Iranu.

Iranski minister je že pretekli teden Bidnovo administracijo pozval, naj brezpogojno odpravi sankcije, ki jih je proti Teheranu uvedel oziroma okrepil Donald Trump.

Neimenovani predstavnik predsedstva Francije, ki je prav tako podpisnica iranskega jedrskega sporazuma, pa je danes poudaril, da mora Iran, če želi vrnitev ZDA v sporazum, opustiti vse provokacije in znova uresničevati svoje obveznosti pri omejevanju jedrskega programa, poroča AFP.

Biden je že pred prisego napovedal, da bi se ZDA lahko vrnile k sporazumu, iz katerega so se umaknile leta 2018. Obenem je od Irana zahteval spoštovanje zavez iz sporazuma.

Sporazum, ki je bil sklenjen, ko je bil Biden podpredsednik ZDA, je uvedel jasne omejitve pri aktivnostih Irana na področju jedrskega razvoja v zameno za postopno odpravo mednarodnih sankcij. ZDA so pod Trumpom izstopile iz sporazuma in okrepile sankcije ter uvedle nove. Teheran je v odziv začel postopoma opuščati svoje zaveze iz sporazuma. Nazadnje je ta mesec začel postopek bogatitve urana do 20 odstotkov.