Foto: EPA
Foto: EPA

Ameriška vojska je v sredo sporočila, da je ukrajinskim oboroženim silam v ponedeljek že predala več kot milijon kosov zaseženega iranskega streliva, poroča CNN.

Strelivo so zasegli iranski revolucionarni gardi. Marca je ameriško pravosodno ministrstvo sporočilo, da zahteva zaplembo milijona kosov iranskega streliva, tisoče bližinskih varovalk za granate in drugih sestavnih delov tega orožja, ki jih je ameriška mornarica zasegla Iranu na poti k hutijevskim upornikom v Jemen. ZDA so se pri zaplembi sklicevale na kršitev resolucije Varnostnega sveta ZN-a 2216.

Lastništvo so si ZDA pridobile s t. i. civilno zaplembo, po kateri je mogoče zaseči blago, če je njegov lastnik udeležen v kriminalni dejavnosti.

Iran v državljanski vojni v Jemnu podpira hutijevske upornike, a dobavo orožja skupini prepoveduje resolucija Varnostnega sveta ZN-a iz leta 2015.

Ameriška vlada predsednika Joeja Bidna je več mesecev razmišljala, kako Ukrajini zakonito prenesti zaseženo orožje, ki ga ameriške sile shranjujejo na Bližnjem vzhodu.

V zadnjem letu je ameriška mornarica zasegla na tisoče iranskih jurišnih pušk in več kot milijon nabojev, ki naj bi jih Iran s plovili prevažal v Jemen. Pri zaplembah so ZDA pogosto pomagali regionalni partnerji.

Sredi januarja so ZDA pomagale francoskim silam, ki so zasegle 3000 takšnih pušk in 23 protitankovskih vodenih raket. Nato so ZDA prevzele skrbništvo nad zaseženim orožjem.

Julija je pravosodno ministrstvo ZDA oznanilo, da si prizadeva za zaplembo več kot 9000 pušk, 284 mitraljezov, približno 200 raketometov, več kot 70 protitankovskih vodenih raket in več kot 700.000 nabojev, ki so jih ameriške sile odvzele Iranu.

ZDA so najpomembnejša zaveznica Ukrajine v boju proti ruski agresiji in so ji v zadnjih 19 mesecih namenile že 43 milijard dolarjev pomoči. Vendar pa se je ta neomajna podpora v zadnjem času znašla pod vprašajem zaradi nasprotovanja v vrstah republikancev.

Kongres v Washingtonu je tako v soboto sprejel začasni proračun oziroma zakon o začasnem podaljšanju financiranja agencij zvezne vlade, ki pa ne vključuje nadaljnje pomoči Ukrajini v višini šest milijard dolarjev.

Glede na navedbe ameriškega obrambnega ministrstva ima vlada še vedno pooblastila, da iz ameriških zalog Ukrajini nameni za 5,4 milijarde opreme, obenem pa le še 1,6 milijarde dolarjev sredstev, s katerimi lahko nadomestijo poslano orožje.