Poklon žrtvam napada. Foto: Reuters
Poklon žrtvam napada. Foto: Reuters
Po zdajšnjih navedbah oblasti je Bowers deloval sam. Foto: Reuters

46-letni Robert Bowers je vdrl v sinagogo v Pittsburghu v zvezni državi Pensilvaniji, zavpil "Vsi Judje morajo umreti" in začel streljati. Po policijskem posredovanju, v katerem je ranil štiri policiste in bil ranjen tudi sam, so ga pridržali. Dva ranjena človeka sta v smrtni nevarnosti. Pred sinagogo se je zvečer zbralo več deset ljudi, ki so se poklonili žrtvam. Judovski svet za javne zadeve je napad označil na najhujši napad na judovsko skupnost v ameriški zgodovini.

V sinagogi Tree of Life (Drevo življenja) je v času napada potekal verski obred ob šabatu, judovskem dnevu počitka. Tree of Life se opisuje kot tradicionalna in progresivna verska skupnost. Sinagoga stoji v judovski četrti mesta. Po navedbah Reutersa je bilo v času napada v zgradbi okoli 100 ljudi.

"Dejanja Roberta Bowersa predstavljajo najhujšo plat humanosti. Vse razpoložljive vire v uradu namenjamo preiskavi tega zločina," je dejal zvezni tožilec za zahodno Pensilvanijo Scott Brady. Predtem je generalni tožilec Jeff Sessions dejal, da bi lahko zvezni tožilci zahtevali smrtno kazen za Bowersa.

Po navedbah posebnega agenta FBI-ja Boba Jonesa, ki vodi preiskavo, je bilo prizorišče zločina najhujši prizor, ki ga je videl v 22-letni karieri. Kot je dodal, za zdaj zbrani podatki kažejo, da je Bowers deloval sam, pri tem pa dodal, da ni podatkov, da bi bil pred napadom znan policiji. Bowers je bil po navedbah policije oborožen s puško in tremi pištolami.

Kot poroča Reuters, je Bowers na spletu zapisal več antisemitskih izjav, zadnjo še v soboto pred napadom. Kritičen je bil tudi do ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki mu je očital, da ni storil ničesar, da bi ustavil "preplavljenost" ZDA z Judi.

Številni izrazi sožalja
Po napadu so se okrepili varnostni ukrepi v verskih objektih po državi, izraze sožalje so poslale številne organizacije, med njimi tudi pittsburški islamski center, ki je pozval k darovanju krvi. Na napad se je odzval tudi Trump, ki je dejal, da je "strašno, do česa privede sovraštvo v državi", dodal pa, da bi lahko preprečili žrtve, če bi bil v stavbi oborožen varnostnik. Izraze sožalja je poslal tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu. "Vse ljudstvo Izraela žaluje z družinami umrlih. Stojimo ob strani judovske skupnosti Pittsburgha, stojimo ob strani ZDA ob grozljivi antisemitski brutalnosti in molimo za okrevanje ranjenih," je sporočil v izjavi.