Zagovorniki Lise Montgomery so trdili, da je imela resne težave z duševnim zdravjem, ki so izvirale iz zlorab v otroštvu. Foto: EPA
Zagovorniki Lise Montgomery so trdili, da je imela resne težave z duševnim zdravjem, ki so izvirale iz zlorab v otroštvu. Foto: EPA

Ameriško ministrstvo za pravosodje je sporočilo, da je bila 52-letna Lisa Montgomery razglašena za mrtvo ob 1.31 po krajevnem času (ob 7.31 po srednjeevropskem času). Usmrtitev so izvedli v zaporu v Terre Haute v zvezni državi Indiana.

Montgomeryjeva, ki ni mogla imeti otrok, je svojo žrtev skrbno izbrala. To je bila 23-letna vzrediteljica psov Bobbie Jo Stinnett, s katero je navezala stike po spletu.

Takrat 36-letna Montgomeryjeva je pod pretvezo, da bo kupila psa, prišla k Stinnettovi domov, kjer jo je zadavila in ji iz maternice izrezala otroka. Policija jo je naslednji dan aretirala, novorojeno deklico pa izročila očetu.

Trumpova administracija "hiti" z izvršbami smrtnih kazni

Vrhovno sodišče ZDA je odobrilo njeno usmrtitev le nekaj ur pred tem, saj so obstajali pomisleki o njenem duševnem zdravju. Vlada predsednika Donalda Trumpa nekako hiti z usmrtitvami pred nastopom mandata novega predsednika ZDA Joeja Bidna. Demokrat namreč nasprotuje smrtni kazni in napoveduje njeno ukinitev.

Zagovorniki Montgomeryjeve niso zanikali resnosti njenega zločina, vendar je njena odvetnica Kelley Henry odločitev o usmrtitvi označila za "hudoben, nezakonit in nepotreben prikaz avtoritarne moči".

Usmrtitev so izvedli po dolgotrajnih sodnih postopkih, ki so se končali z odobritvijo vrhovnega sodišča. Za Montgomeryjevo je sodišče odločilo, da je kriva, in jo obsodilo na smrt leta 2007. Njeni zagovorniki so trdili, da je imela resne težave z duševnim zdravjem, ki so izvirale iz zlorab v otroštvu. Menili so, da ni razumela pomena dosojene kazni, kar je prvi pogoj za usmrtitev.