Več evropskih držav je že pripravilo strategije cepljenja proti covidu-19 velikega dela prebivalstva, takoj ko bo Ema odobrila cepivo. Foto: Reuters
Več evropskih držav je že pripravilo strategije cepljenja proti covidu-19 velikega dela prebivalstva, takoj ko bo Ema odobrila cepivo. Foto: Reuters

Po potrditvi cepiva proti covidu-19 bi lahko izdelali do tri milijarde odmerkov cepiva. "Odvisno od tega, kako bodo napredovala vrednotenja, bi bila Ema lahko v položaju, da konča evaluacije najnaprednejših kandidatov proti koncu decembra ali v začetku prihodnjega leta," so sporočili iz agencije, potem ko je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen prejšnji teden dejala, da bi Ema lahko pred koncem decembra odobrila cepivi, ki ju razvijajo Pfizer in BioNTech ter Moderna.

Sorodna novica Cepivo Moderne skoraj 95-odstotno učinkovito, EU naj bi ga kupil po 21 evrov na odmerek

Ema trenutno izvaja tekoče preglede, katerih namen je pospešiti odobritev cepiv, treh kandidatov za cepiva: Pfizer-BioNTecha, Moderne ter cepivo oxfordske univerze in AstraZenece.

Ameriški farmacevtski velikan Pfizer in nemški BioNTech sta Emi že poslala podatke, potem ko sta sporočila, da so klinična preizkušanja pokazala 95-odstotno učinkovitost cepiva, ki ga razvijata. Ameriška Moderna medtem pravi, da je njeno cepivo 94,5-odstotno učinkovito.

Univerza Oxford in AstraZeneca pa sta danes sporočili, da je njuno cepivo povprečno 70-odstotno učinkovito, pa tudi do 90-odstotno, odvisno od režima odmerjanja cepiva.

AstraZeneca: Cepivo je 70-odstotno učinkovito

Klinična preskušanja cepiva AstraZeneca kažejo, da je eden izmed režimov odmerjanja cepiva 90-odstotno učinkovit, če ga bodo uporabili, pa bi z načrtovanimi zalogami cepiva lahko cepili več ljudi. Foto: Reuters
Klinična preskušanja cepiva AstraZeneca kažejo, da je eden izmed režimov odmerjanja cepiva 90-odstotno učinkovit, če ga bodo uporabili, pa bi z načrtovanimi zalogami cepiva lahko cepili več ljudi. Foto: Reuters

Novica, ki sta jo danes sporočila oxfordska univerza in britansko farmacevtsko podjetje AtraZeneka, je grenko-sladka. Cepivo naj bi bilo učinkovito v 70 odstotkih, kar je manj v primerjavi s tekmecema, cepivom, ki jo je razvilo ameriško podjetje Pfizer, in cepivom Moderne. Oba sta sporočila, da je njuno cepivo učinkovito v 95 odstotkih.

A kot poroča BBC, je cepivo AstraZeneca cenejše, lažje ga je shranjevati in prevažati v primerjavi s tekmecema. Britanska vlada je že naročila 100 milijonov odmerkov cepiva, kar bo zadostovalo za cepljenje 50 milijonov ljudi. Britanski premier Boris Johnson je nad novico navdušen, čeprav priznava, da bo cepivo potrebovalo še dodatna testiranja.

Profesor Pollard: Cepivo, ki bo rešilo mnoga življenja

Cepivo AstraZenece so razvijali deset mesecev. Vmesni rezultati se nanašajo na več kot 20.000 ljudi, polovico iz Anglije, polovico iz Brazilije. V 30 primerih so prostovoljci dobili dva odmerka cepiva, v 101 pa slepo cepivo. Cepivo je tako 70-odstotno učinkovito.

Učinkovitost cepiva je bila sicer 90-odstotna v prvi skupini ljudi, ki so prejeli dva odmerka cepiva v razmiku enega meseca – en polovični odmerek in enega celega. V drugi skupini, ki je prejela dva cela odmerka cepiva, pa 62-odstotno učinkovito. Zakaj je prišlo do takšne razlike, še ni znano, piše BBC. Profesor z oxfordske univerze Andrew Pollard meni, da zadnje ugotovitve kažejo, da razvijajo učinkovito cepivo, ki bo rešilo mnoga življenja.

Sledi klinično preizkušanje v tretji fazi

Sorodna novica Pfizer: Cepivo 94-odstotno učinkovito. Danski minister odstopil zaradi zakola minkov.

Klinično preizkušanje v tretji fazi bodo sicer izvedli na 60.000 ljudeh po vsem svetu, med drugim v ZDA, na Japonskem, v Rusiji, Južni Afriki, Keniji in Latinski Ameriki.

AstraZeneca je še sporočil, da bodo takoj pripravili vse potrebno za predložitev podatkov pristojnim oblastem po svetu, ki lahko izdajo začasno ali zgodnjo odobritev. Pri Svetovni zdravstveni organizaciji pa bodo zaprosili za uvrstitev na nujni seznam, da bi pospešili dostopnost cepiva v državah z nizkim prihodkom.

Unicef najrevnejšim državam dve milijardi cepiv

Sklad ZN-a za otroke (Unicef) bo naslednje leto državam v razvoju v t. i. mamutski operaciji dostavil skoraj dve milijardi odmerkov cepiva proti covidu-19. Unicef sodeluje z več kot 350 logističnimi partnerji, med katerimi so največje letalske, ladjarske in logistične družbe, da bi revnim državam, kot so Burundi, Afganistan in Jemen, v okviru mednarodne pobude Covax za pravično razdeljevanje cepiva dostavili cepivo proti covidu-19.

Covax je pobuda Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in dveh velikih mednarodnih javno-zasebnih partnerstev - Gavi, ki razdeljuje cepiva otrokom po svetu, in Cepi, ki pomaga razvijati cepiva. Namen mehanizma Covax je pravična razdelitev cepiva proti covidu-19 po svetu.