Proti deložacijam je protestiralo mnogo Američanov. Foto: EPA
Proti deložacijam je protestiralo mnogo Američanov. Foto: EPA

Vlada predsednika ZDA Joeja Bidna je bila pod velikim pritiskom, da podaljša moratorij, čeprav je vrhovno sodišče ZDA junija sklenilo, da ni zakonit.

Demokratska levica je bila ogorčena nad Bidnom, da ni niti poskusil podaljšati moratorija, čeprav več milijonom Američanom, ki so v času pandemije izgubili dohodke, grozi izgon iz stanovanj, ker ne morejo plačevati najemnin. Zvezni kongres je sicer za pomoč takim namenil 47 milijard dolarjev, vendar pa zvezne države in lokalne skupnosti sredstev ne črpajo.

Bidnu obrnili hrbet tudi demokrati

Biden je bil v nerodnem položaju, saj so celo demokratski kongresniki pred kongresom aktivno protestirali proti vladi, ker ni podaljšala moratorija. Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi pa je po odločitvi CDC-ja sporočila, da gre za veliko olajšanje.

Bidnova vlada je doslej trdila, da ima zvezane roke zaradi odločitve vrhovnega sodišča, ki je prepovedalo podaljšanje moratorija brez posebnega zakona. CDC se je zdaj znašel po svoje, vendar pa bo to najverjetneje spet predmet tožb lastnikov stanovanj.

Biden CDC-ju ni ukazal, kaj naj dela, ampak je prosil, če lahko najde način za podaljšanje, in CDC je sklenil, da ima pooblastila za podaljšanje moratorija za območja, ki so v širjenju novega koronavirusa huje prizadeta. To naj bi zajemalo 90 odstotkov ameriškega prebivalstva.

Biden je v torek tudi pozval države in lokalne skupnosti, naj izkoristijo 47 milijard dolarjev in plačajo najemnine lastnikom stanovanj.