'Če družina podpira, naj družba ne diskriminira,' so zapisali podporniki istospolnih zvez v Kostariki. Foto: Reuters
'Če družina podpira, naj družba ne diskriminira,' so zapisali podporniki istospolnih zvez v Kostariki. Foto: Reuters

Ustavno sodišče je pritrdilo Medameriškemu sodišču za človekove pravice, ki je januarja pozvalo vse države v regiji, naj legalizirajo istospolne civilne zveze. Da bo uzakonil istospolne poroke, je med predvolilno kampanjo obljubil tudi predsednik Kostarike Carlos Alvarado Quesada, ki je ta položaj prevzel maja letos.

"Gre samo še za vprašanje časa. Prihajajo enake pravice za vse, ljubezen bo zmagala. To je velik korak proti enakosti," je po odločitvi sodišča tvitnil levosredinski Quesada. Odločitev bo začela veljati čez 18 mesecev.

Istospolni so lahko zakonsko zvezo v bližnjih državah do zdaj zakonito sklenili v Argentini, Braziliji, Kolumbiji, Urugvaju in v nekaterih delih Mehike.

Čeprav Kostarika velja za državo z razvitimi socialnimi pravicami, dobrim izobraževalnim sistemom in zdravstveno oskrbo, pa nekatere pravice, kot sta umetna prekinitev nosečnosti in zunajtelesna oploditev, niso splošno sprejete. Tudi podpora istospolnim porokam ni prav visoka – to možnost podpira le 30 odstotkov Kostaričanov. Odločitvi sodišča nasprotuje tudi Cerkev, ki je sporočila, da je "naravno stanje stvari, da družina, osnovna celica družbe, temelji na monogamni in heterospolni zvezi".