Quesada je zmagal presenetljivo prepričljivo. Foto: Reuters
Quesada je zmagal presenetljivo prepričljivo. Foto: Reuters
Aktivisti za pravice istospolnih se veselijo zmage Quesade. Foto: Reuters
Munoz, protestantski pridigar in kandidat desnice, je poraz takoj priznal. Foto: Reuters

Za Quesado je v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev glasovalo 60,7 odstotka volivcev, njegov protikandidat, protestantski pridigar, nekdanji TV-novinar in pevec krščanske glasbe Fabricio Alvarado Muñoz pa je dobil 39,3 odstotka glasov.

Predvolilne ankete so sicer nakazovale precej bolj tesno bitko.

"Obljubljam, da bom vodil vlado za vse, v enakosti in svobodi za bolj napredno prihodnost. Veliko več je tistega, kar nas povezuje, kot tistega, kar nas deli," je po objavi izidov volitev svojim privržencem sporočil Alvarado.

Quesada, do nedavnega minister za delo v odhajajoči vladi, je sicer uveljavljen kostariški književnik, nekoč pa je delal kot novinar in bil pevec v progresivni rockovski skupini.

43-letni Muñoz je v govoru pred svojimi privrženci že priznal poraz. "Nismo zmagali na volitvah, a izid lahko sprejmemo z visoko dvignjeno glavo," je poudaril.

Najbolj stabilna demokracija latinske Amerike
Quesada, kandidat vladajoče levosredinske Stranke državljanske pobude (PAC), je v predvolilni kampanji obljubljal, da se bo spopadel z naraščajočim primanjkljajem v državi, hkrati pa spodbujal varovanje okolja in izobraževanje.

Glavne predvolilne teme so bile strah pred državnim primanjkljajem Kostarike, skokovit porast umorov v državi in, še posebej, pravice istospolnih. Tako sta se tekmeca najbolj udarila pri vprašanju legalizacije porok istospolnih.

Januarja je medameriško sodišče za človekove pravice razsodilo, da bi morale vse države podpisnice ameriške konvencije za človekove pravice istospolne poroke priznati. Muñoz je razsodbi ostro nasprotoval, Quesada pa jo je podprl in svojega nasprotnika označil za homofoba.

V prvem krogu volitev na začetku februarja je Muñoz prejel 25 odstotkov glasov podpore, Quesada pa 22 odstotkov.

Kostarika, kjer so se letos začele prve od šestih predsedniških volitev v državah Latinske Amerike, velja za najstabilnejšo demokracijo latinske Amerike in eno strpnejših držav v regiji. Volilnih upravičencev je 3,3 milijona.