Foto: Reuters
Foto: Reuters

V skladu z napovedanimi spremembami bi ZDA na mesec sprejele do 30.000 prosilcev za azil iz določenih držav, prav toliko prebežnikov brez ustreznih dovoljenj pa bi izgnale.

"Pravica do prošnje za azil je človekova pravica, ne glede na poreklo osebe, njen status priseljenca ali način, kako je prišla na mednarodno mejo," je poudaril Türk in opozoril, da so novi ukrepi Washingtona "očitno v neskladju s prepovedjo kolektivnega izgona in načelom nevračanja", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem so pri Uradu ZN-a za človekove pravice (OHCHR) opozorili, da so ZDA v preteklosti več kot 2,5 milijona prosilcev za azil izgnale v Mehiko ali njihovo matično državo brez individualne ocene vseh njihovih potreb po zaščiti, ki bi jo spremljali ustrezen postopek in postopkovna jamstva.

Sorodna novica Zid na ameriško-mehiški meji: zaostrena retorika, stara politika

Omejitve priseljevanja so ZDA sicer uvedle v začetnem obdobju pandemije covida-19, ko je bil na predsedniškem položaju še Donald Trump, pozneje pa so jih podaljšale.

Türk je pozdravil predvidene ukrepe ZDA za "vzpostavitev in razširitev varnih in rednih poti" za prosilce za azil, a dodal, da ti ne bi smeli "iti na račun temeljnih človekovih pravic". Prav tako je izrazil zaskrbljenost, da tisti, ki azil najbolj potrebujejo, ne bodo mogli izpolniti vseh pogojev za humanitarni izpust, vključno s tem, da morajo imeti priseljenci v ZDA finančnega pokrovitelja, navaja AFP.

Vlada predsednika Joeja Bidna je pod velikim političnim pritiskom zaradi naraščajočega števila nezakonitih prehodov meje in prošenj za azil ljudi iz Latinske Amerike. Ti se odpravljajo na nevarna potovanja zaradi pomanjkanja, revščine, nasilja in kriminala v njihovih državah izvora.

Biden doslej ni odpravil Trumpove politike zadrževanja prosilcev za azil na mehiški strani meje do rešitve njihovih primerov.

Pred dnevi je napovedal, da bo država povečala število dovoljenj za priselitev v ZDA za priseljence iz določenih držav, kot so Kuba, Venezuela, Haiti in Nikaragva, za do 30.000 na leto.

Hkrati je napovedal strožjo obravnavo tistih, ki bodo mejo poskušali prečkati nezakonito. Po napovedih naj bi izgnali prav toliko t. i. nezakonitih migrantov, kot bodo zakonitih mesečno sprejeli.